„Одлука Уставног суда значи смањење плаћања паркинга у граду“, рекао је Босанчић

26/09/2024

Предсједник Градског одбора Демократског савеза – Демос Бања Лука, Боран Босанчић, на конференцији за новинаре, изразио је задовољство што је Уставни суд Републике Српске, прихватио његову иницијативу за оцјену уставности и законитости и ставио ван снаге Правилника о условима, начину коришћења, организацији, начину наплате и контроле паркирања на јавним паркиралиштима на којима је уведена наплата паркирања на подручју града Бања Лука.

„Ми сматрамо да је ова одлука важна јер ће важити стари правилник, а то значи да ће за грађане бити смањено плаћање паркинга у граду“, рекао је Босанчић и додао да то значи да ће грађани који плаћају паргинг у граду годишње уштедити од 300 до 350 КМ.

Босанчић је појаснио да је Демос и раније указивао да наведени Правилник није донесен у складу са законом и да нису испоштоване све предвиђене процедуре, што је коначно потврдио и Уставни суд, и нагласио да је он иницијативу за оцјену уставности и законитиости поднио још у октобру прошле године.

„Ја сам указивао, још када је наведени Правилник донесен, да тај акт није донесен у складу са Законом о комуналним дјелатностима гдје је јасно речено да цијену комуналне услуге утврђује давалац услуге, а сагласност даје надлежни орган јединице локалне самоуправе, док је Законом о локалној саопурави јасно прецизирано да сагласност на цијену комуналне услуге даје Скупштина града“, рекао је Босанчић и навео да Скупштина града Бања Лука никада није разматрала наведени Правилник који је самостално донио градоначлник.

Он је навео да је Демос овом питању, као и у другим случајевима, приступао одговорно и са становишта струке, а не из дневноплитичких потреба.

„У наредном периоду је потребно донијети свеобухватну саобраћајну студију која треба да дефинише питање саобраћајне гужве у граду“, рекао је Босанчић.

Он је додао да Демос предлаже да се изграде четири велике јавне гараже на подручју града Бање Луке које би омогућиле безбједно паркирање аутомобила и то би, на одређени начин, растеретило саобраћајне гужве.

„Питање паркинга и изградња јавних гаража представља једно од животних питања града у наредне четири године“, рекао је Босанчић и дода да ће се Демос залагати за то рјешење.

Он је истакао да је неопходно боље планирање, те да струка на функционалнији начин дефинише питање урбанизације, градње и зелених површина у граду Бања Лука и да то треба да се уради без утицаја политике.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови