ИВАНА ДМИЧИЋ-АЛЕКСИЋ: Бањој Луци неопходна канцеларија за демографску обнову

29/08/2024

Град Бања Лука треба да има посебну службу или најмање канцеларију за питање демографске обнове, односно за спровођење мјера пронаталитетне политике Града.

То је зјавила Ивана Дмичић Алексић, члан Предсједништва Градског одбора ДЕМОС Бања Лука.

Она је оцијенила да је за реализацију пронаталитетних мјера на нивоу града неопхопно формирати стручну службу са задатком да координише и помаже у спровођењу политике и мјера из демографских стратегија које су у претходном периоду усвојиле Скупштина Града Бања Лука и Народна скупштина Републике Српске.

Дмичић Алексић сматра да се канцеларија за демографску обнову може организовати без повећања броја запослених у администрацији, јер је могуће извршити унутрашњу прераспођелу задужења постојећих службеника.

– Канцеларије за демографску обнову могу формирати и остали градови и веће и развијеније општине, а с циљем унапређења примјене демографске стратегије и повећања броја новорођене ђеце – рекла је она.

Истакла је да Град Бања Лука, као највећа локална заједница, треба значајније да учествује у доношењу легислативе о јединицама локалне управе и самоуправе, а што је неопходно уколико нам је стало до ефикаснијег ђеловања општинских и градских управа.

– Циљ измјена и допуна легислативе треба да буде јачање улоге и одговорности скупштина градова и општина – нагласила је Дмичић Алексић.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови