ДАМИР ЈОВАНИЋ: Изградња одговарајуће концертне дворане

26/08/2024

Члан Предсједништва бањалучког Градског одбора Демоса Дамир Јованић сматра да су, у протеклом периоду, Умјетничка школа Владо Милошевић и Академија умјетности у Бањој Луци одшколовали велики број врхунских умјетника који су постигли изузетне резултате на домаћим и међународним сценама.

Поручује и да је непходно изградити одговарајућу концерту дворану.

– Стратегијом развоја културе за период од 2018. до 2028. предвиђена је изградња концертне дворане која је неопходна за даљњи развој културе у нашем граду – истиче Јованић.

Он указује на чињеницу да, иако је то уврштено у наведену стратегију, не чини се ништа видљиво што би указало ће се заиста и изградити концертна дворана.

– Отварањем одсјека за балет при Умјетничкој школи Владо Милошевић и формирањем симфонијског оркестра при Народном позоришту Републике Српске наш град ће имати умјетнике који ће бити спремни да изводу најсложеније музичке форме али и велике позоришне представе – каже Јованић.

Додаје да град Бања Лука има потенцијал да значајно унапријед и обогати културне садржаје, али да је неопходна подршка у изградњи концертне дворане, која ће одговорити захтјевима за извођење великих концерата или културних манифестација.

– По узору на градове у региону ова концертна дворана може бити мултифункционалног карактера која би, поред концертних активности, могла да служи и за организацију различитих симпозијума, конгреса и других манифестација које окупљају више од 400 посјетилаца – истиче Јованић.

Он изражава наду да ће се о овој идеји озбиљније размишљати у наредном периоду уколико желимо да Бања Лука заиста има све одлике једног озбиљног града.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови