Тина Милаковић: Млади у Републици Српској су показали да су незадовољни образовним системом

12/08/2024

„Међународни дан младих, који се обиљежава 12. августа, важан је и због тога што се на овај дан посебна пожња усмјерава на младе, на њихове потребе и њихов поглед на свијет“, изјавила је члан Предсједништва младих Демоса Бања Лука Тина Милаковић

Она је истакла да ништа не смије остати само на фрази „млади су наша будућност“, него да и у пракси буде омогућено да млади људи покажу свој пуни потенцијал, јер су управо они природни лидери.

„У савременом дому које обиљежава брзи развој технологије, млади предњаче у коришћењу свих нових облика комуникације и они су корак испред старијих генерација“, наводи Тина Милаковић и указује на статистичке податке у Републици Српској који су веома забрињавајући.

„Млади у Републици Српској показују незадовољство образовним системом, а то нам потврђује и чињенице да је 2022/2023 године уписано 50.21 одсто мање студената у односу на десет година раније, тј. у односу на број студената који су уписали факултет 2012/2013 годину“, наводи Милаковићева.

„Ако сагледамо и остале статистичке податке, као нпр. да је укупна просјечна старост мајке при рођењу дјетета у Републици Српској, 2023. године, била 29.8 година, затим да је просјечна цијена продатих нових станова у Бањој Луци у 2024. години износила 3.492 КМ по квадратном метру, све нам то показује да се млади тешко одлучују да заснивају породицу јер не могу да дођу до адекватног запослења и стамбеног простора“, наводи Милаковићева и изражава забринутост јер је неопходно ревидирати омладинску и породичну политику.

Она је је истакла да се о овим питањима треба говорити свакодневно, а не само на Међународни дан младих, те да политика Републике Српске треба да има конкретне и видљиве резултате у стварном животу а не само да буде мртво слово на папиру.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови