СИНИША ЏИДА: Ријешити проблеме станара који живе у зградама које немају употребну дозволу

22/08/2024

У граду Бањoj Луци имамо много проблема око регистрације ЗЕВ и продаје станова у зградама које немају употребну дозволу.

Град Бања Лука под хитно треба да се укључи у активно рјешавање наведеног проблема, поручио је члан Предсједништва Градског одбора ДЕМОС-а, Синиша Џида.

Истиче да би Град требао да се укључи и да заједно са станарима покуша да се ријеши овај проблем и да се обезбиједи потребна документација за зграде.

– Зграде се уселе, те се станови и други посебни дијелови зграде продају купцима који су уредно измирили своје обавезе, али инвеститор не може да обезбиједи употребну дозволу. Тако су купци станова у тим зградама у великим проблемима јер без употребне дозволе не могу да продају стан, ни да региструју ЗЕВ – појашњава Џида.

Истиче да је велики број грађана раније купио станове мање квадратуре, а након неког времена и приликом проширења породице одлучују се да продају постојећи стан и купе већи, међутим тада долазе проблеми.

– Стан не могу да продају јер зграда нема употребну дозволу и нико такве станове неће да купи. Још је занимљиво да зграде које немају употребну дозволу не могу да региструју ЗЕВ, а пословни простор у истој згради добије привремену дозволу за рад и ако зграда нема употребну дозволу – каже Џида.

Поручује да Градска управа Бање Луке треба да се озбиљно позабави овим проблемом и да се што прије нађе рјешење за њега, а рјешавањем овог проблема ријешиће и низ других проблема.

Такође, Градска управа треба да пронађе рјешење којим  би онемогућила инвеститоре да грађане доведу у овакву или сличну ситуацију.

– Први корак који Градска управа треба да предузме је да појача инспекцијски наџор у свим фазама градње стамбених јединица – сматра Џида.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови