СИНИША ЏИДА: Обновом фасада до енергетске ефикасности и финансијских ефеката

28/08/2024

Енергетска обнова зграда постала је кључна тема у савременом друштву због све веће свијести о потреби смањења потрошње енергије и заштите околине.

Град Бања Лука треба планирати и издвојити више средстава за суфинансирање обнове фасада за старије стамбене зграде, прије свега због побољшања енергетске ефикасности и смањења потрошње енергије, поручио је члан Предсједништва Градског одбора ДЕМОС-а, Синиша Џида.

-Санацијом фасада продужава се животни вијек зграда, зграде изгледају љепше, а самим тим и Бања Лука изгледа уређенија. Суфинансирањем обнове фасада ради се о системском рјешењу, корисном поготово у данашњој ситуацији енергетске кризе, а исплативост је висока када узмемо раст цијена енергената – истиче Џида.

Он каже да искуства власника станова говоре да у стамбеним зградама гдје је извршена обнова фасада они сада троше и до два пута мање енергије.

Такође, тврде, како каже Џида, да санацијом исте осјете бројне бенефите, а дошло је до великог побољшања, гријање је ефикасније, економичније, а такође љети много мање користе климу.

-Зграде изгледају љепше, уређеније и чистије. Осим што се осјети финансијски ефекат, много је угодније и љепше живјети у тако обновљеним објектима. Енергетска ефикасност подразумијева мјере које се примјењују у сврху смањења потрошње енергије, а може се формулисати и као сума мјера које су испланиране и спроведене с циљем коришћења минималне количине енергије уз максималну удобност – поручио је Џида.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови