РАДМИЛА КОЦИЋ ЋУЋИЋ: Поскупљење вртића је недопустиво

03/09/2024

Само системска рјешења боравка дјеце у вртићима могу да дају одговарајуће резултате, поручила је члан Предсједништва Градског одбора Демоса Бања Лука, Радмила Коцић Ћућић.

-Субвенције за боравак дјеце у вртићима, ако су правовремене и довољне, моги бити од краткорочне користи – истакла је Коцић Ћућић и навела да ће изградња нових вртића омогућити да свако дијете добије мјесто у јавном вртићу.

Она је истакла да једно од рјешења може да буде и стављање вишка школских просторија у функцију предшколског васпитања и образовања, али и да је важно да, у најављеним измјенама регулационих планова, буду планиране и нове локације за градњу вртића, а не да се, како каже, бришу и оне које су већ планиране.

–Недопустиво је најављено поскупљење боравка дјеце у приватним вртићима у Бањој Луци, јер је то додатни ударац по џепу младих брачних парова – поручила је она.

Истакла је да је неприхватљиво да се у приватним вртићима остварује добит на дјеци, посебно имајући у виду да је и Град недавно повећао субвенцију на 150 КМ мјесечно по дјетету.

–Предшколско васпитање је један од најважнијих сегмената образовања и васпитања и требало би да буде и најважније питање за све нивое власти у Републици Српској – истакла је Коцић Ћућић.

Она је додала да и локална заједница и републички ниво морају да подрже предшколско васпитање и да омогуће дјеци да под једнаким условима могу да бораве у вртићима.

-У сваком случају, не може се оправдати најављено поскупљивање боравка у вртићу, јер то није прихватљиво и није у складу са нашом пронаталитетном политиком – закључила је Коцић Ћућић.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови