Ненад Шибаревић: Младим брачним паровима додијелити имања на селима и почетни капитал

20/08/2024

Сви смо свјесни да млади људи масовно напуштају наше просторе, одлазе комплетне породице у иностранство, и то је алармантан знак да морамо хитно дјеловати. Једна од кључних мјера могла би бити израда стратегије која ће помоћи младима да остану на селу, рекао је потпредсједник ГО ДЕМОС Бањалука Ненад Шибаревић.

Према његовим ријечима, у овај процес морају бити укључени како град Бањалука, тако и Влада Републике Српске. У овој стратегији се морају наћи конкретне ствари како би млади имали жељу да остану у Српској.

-Један од првих корака би могао бити и то да Град и Влада откупе напуштена сеоска имања и додијели их младим брачним паровима који желе да се баве пољопривредом. Затим, битно је да се обезбиједи почетни капитал за ове парове.  Младим брачним паровима до 30 година старости треба додијелити 30.000 КМ неповратних средстава, док паровима до 40 година треба додијелити 20.000 КМ – каже Шибаревић.

Истиче да би ово сигурно утицало да се велики број младих људи врати на село и тако оживе напуштена имања. Тако би и производња здраве храна била приоритет.

Шибаревић сматра и да би Град Бањалука и Влада РС морали повећати издвајања за подстицајна средства у пољопривреди. Неопходно је да се исплата подстицајних средстава обезбиједи до 1. априла, а не као до сада, да се та средства исплаћују у децембру.

-Свједоци смо да се Скупштина града и одборници у претходне три и по године нису бавили питањем пољопривредом и селима, што је недопустиво и незабиљежено – тврди Шибаревић.

Он предлаже и да се уведе и порез за домаћинства која не обрађују земљу и дозвољавају њено пропадање, а могло би бити од значаја. Такође, потребно је формирати пољопривредне задруге које би се бавиле откупом вишка пољопривредних производа.

-Све ове мјере би требало објединити у јединствену Стратегију развоја пољопривреде и села, коју морамо хитно израдити и спровести на свим нивоима – каже Ненад Шибаревић.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови