Босанчић: Бања Лука није дивљи запад, поништите нелегалну одлуку о смјени директора ДЕПОТ-а

20/07/2024

Боран Босанчић, предсједник Градског одбора Демоса, позива Надзорни одбор Јавног предузећа „ДЕПОТ“ д.о.о. Бања Лука и то, Зорана Савића из Бања Луке, Драгана Поповића из Прњавора и Борислава Станића из Градишке, да по праву надзора пониште незакониту одлуку о разрјешењу директора Жељка Савића коју су донијели дана 16. јула 2024. године како би избјегли велику штету за предузеће и спијечили даљње поступке који слиједе:

„Надзорни одбор има своје надлежности јасно дефинисане законом, и појединци не могу бити изнад закона. Својим чињењем именовани су директно остварили биће кривичног дјела ‘злоупотреба службеног положаја’ и ‘несавјестан рад у служби’. Супротно члану 43. Закона о јавним предузећима су, без икакве процедуре, донијели незакониту одлуку, и при том исти дан поставили за в. д. директора господина Ратка Јокића који не испуњава услове за наведену позицију, да не кажемо да су пропустили да истом траже документе и потврде прописане статутом и законом.

С обзиром да су својом одлуком нанијели штету предузећу од око 160.000 КМ увећану за трошкове поступка, искористићемо сва правна средства да иста буде регресно наплаћена од чланова Надзорног одбора. Напомињемо да штета може бити и већа из разлога што нови директор не испуњава услове радног мјеста за које је изабран.

Господо, да ли сте пред собом имали документе којим се доказује да Ратко Јокић испуњава услове? Напомињем да је исти дан промијењена брава на вратима директора у вашем присуству без примопредаје или било ког писаног акта. Да ли вам је познато да се за то може одговарати?

Бања Лука није дивљи запад, и избори нису каубојски филм да се неко избацује из предузећа без трунке морала, образложења, записника о примопредаји или било каквог правног акта. Како предсједник Надзорног одбора може да каже да није дужан да по закону да образложење? По којем закону нисте дужни господине Зоране Савићу на који члан и који закон се позивате?

Сходно наведеном, позивам да поништите одлуку и спријечите даљњу лакрдију у вези са овим јавним предузећем. Разумијем да постоји притисак политике јер она предлаже директоре и смјењује али морате имати у виду да то може бити само на основу закона и подзаконских прописа. Ја вам савјетујем крајње добронамјерно, а уколико сумњате у ово што тврдим, предлажем да консултујете било којег адвоката, а има их довољно. Прекршили сте Закон о јавним предузећима, Закон о локалној самоуправи и  Статут Депота.“

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови