БОРАН БОСАНЧИЋ: Упркос ударима ЈАЧИ СМО него прије четири године

03/10/2024

Код нас нико није био уцијењен да мора доћи на предизборну трибину, а опет се на свакој тражила столица више. То нам даје за право да вјерујемо да смо на правом путу.

Поручио је ово Боран Босанчић, носилац листе ДЕМОС за Градску скупштину Бањалуку сумирајући предизборну кампању која је ушла у своју завршницу.

Он у интервјуу за Српскаинфо говори о плановима за развој Бањалуке, као и о апелацији коју је предао Уставном суду Републике Српске, а захваљујући којој ће се цијене паркинга вратити на стари цјеновник.

– У наредном периоду можете очекивати још апелација и жалби, а циљ је само да грађанима олакшамо живот – обећава Босанчић.

Изборна кампања само што није завршена. Како оцјењујете протекли мјесец дана и да ли сте задовољни подршком грађана?

ДЕМОС је странка која стално ради за своје грађане, а ова кампања и предизборне трибине су нам показале да смо на правом путу. Трудили смо се да саслушамо грађане о томе који су то проблеми који их највише муче и много пута смо показали да смо управо странка која се труди да им те проблеме ријеши.

Немамо много руководећих функција, али тамо гд‌је имамо нисмо вршили притиске на запослене да морају да гласају за наше кандидате, да доносе сигурне гласове и слично. Цијенимо људско достојанство и сматрамо да свако треба гласати за онога кога сматра најбољим, а не да буде натјеран да гласа за одређене кандидате.

Веома смо задовољни како је протекла кампања, а ко је год пратио наш рад могао је видјети да је свака предизборна трибина била пуна. Код нас нико није био уцијењен да мора доћи на предизборну трибину, а опет се на свакој тражила столица више. То нам даје за право да вјерујемо да смо на правом путу, јер је кроз наше предизборне трибине у овом мјесецу прошло неколико хиљада наших суграђана.

Прије четири године ДЕМОС је имао два одборника. Каква су очекивања од ових избора?

Могу са сигурношћу рећи да је ДЕМОС данас у Бањалуци јачи него прије четири године. Имали смо неке ударе на нашу странку, од смјена и сличног, али смо то издржали и постали смо још јачи. Наша листа је веома квалитетна и сачињена од поштених и остварених људи, а са великим бројем младих и успјешних појединаца. Квалитет наше листе, као и посјећеност наших трибина нам показују да је реално да очекујемо да ДЕМОС има три одборничка мандата. Што значи да ћемо бити једна од најјачих странка у Скупштини града Бањалука.

Шта је окосница странке и шта нудите грађанима?

Окосницу политике чини то да нам је обичан човјек увијек на првом мјесту. Увијек смо се залагали за рјешавање оних проблема који највише муче наше суграђане. Први смо дигли и глас против поскупљења вртића у Бањалуци и предложили да се неки градски простори преуреде у вртиће. То је већ дало резултате, па ће на основу наше иницијативе бити отворен вртић у Новоселији.

Први смо устали и против поскупљења паркинга у Бањалуци. Боримо се и против уништавања изгледа Борика изградњом нових небодера и то је исто веома добро прошло код наших суграђана, ми смо ту предложили изградњу гараже која би била на више етажа. Много је још ствари које смо протеклих година урадили, како би олакшали животи суграђана. Током наредне четири године циљ нам је да се изборимо и да се изграде још четири јавне гараже у Бањалуци, како би се смањиле гужве. Такође ту је изградња колектора, али и рјешавања проблема водоснабдијевања приградских насеља.

Недавно је Уставни суд РС усвојио вашу апелацију везано за цијену паркинга. Како то коментаришете и да ли је ово начин на који се може помоћи грађанима?

Први смо се кренули борити против поскупљења паркинга у Бањалуци, јер сам знао да то није урађено по правилима и то је представљао велики удар на џепове наших суграђана. Због тога сам поднио и апелацију Уставном суду Републике Српске, који ју је он и усвојио. Ово је велика моја побједа, али и побједа ДЕМОС-а.

Захваљујући нама, цијене паркинга у Бањалуци се требају вратити на стари цјеновник. То значи да ће сат паркинга у првој и нултој зони опет коштати 1 КМ, а дневна карта 5 КМ, као и да ће сат времена паркинга у другој зони бити 0,5 КМ и дневна 3 КМ. То ће за наше суграђане бити уштеда од више стотина марака на годишњем нивоу. Са овим смо показали да не причамо популистички, већ реално са спектра струке.

Са овом апелацијом смо показали како се бори за права сваког човјека и сигурно смо да нећемо стати на томе. У наредном периоду можете очекивати још апелација и жалби, а циљ је само да грађанима олакшамо живот.

Протекле четири године рад одборника обиљежиле су бројне свађе и скандали. Како коментаришете њихов рад и да ли ће ДЕМОС у наредне четири године понудити нешто друго уколико се понови слична ситуација?

Протекле четири године био је веома лош однос градоначелника и скупштинске већине и то више не смијемо допустити. Вјерујем да и друге странке више неће дозволити да се понављају неке ситуације из прошлог периода.

А оно што можемо обећати јесте да ДЕМОС сигурно неће учествовати у ваљању у политичком блату или неким ријалити ситуацијама. Ми смо озбиљна странка и у Скупштини ћемо се залагати да се све ради у интересу грађана и града Бањалуке. Зато позивам грађане да 6. октобра изађу на изборе и гласају за ДЕМОС, без дилеме.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови