Чубриловић присуствовао обиљежавању страдања Срба у Мркоњић Граду

10/10/2023

Министар саобраћаја и веза Републике Српске, Недељко Чубриловић, који је и предсједник ДЕМОС-а, присуствовао је, у Мркоњић Граду служењу парастоса за страдале Србе у општинама западне Крајине који су убијени прије 28 година током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина у Републици Српској.

Након парастоса положени су вијенци и цвијеће код Спомен-обиљежја масовне гробнице на Градском гробљу.

„Никада не смијемо заборавити да су у војној агресији на српске општине у западној Крајини страдали бројни цивили међу којима су били жене и дјеца“, поручио је Чубриловић.

Он је додао да са дужним пијететом треба да одамо пошту страдалима и да инсистирамо да, напокон, одговарају и починиоци ратних злочина над српским становништвом.

Полагању вијенаца и парастосу, које је служило локално свештенство, присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, генерални конзул Србије у Бањој Луци Милош Вујић, изасланик предсједника Републике Српске Немања Давидовић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић и друге високе званице.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАTО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, а са вјековних огњишта протјерано је око 120.000 Срба.

У нападу хрватских и муслиманских снага на западнокрајишке општине убијено је 753 цивила, међу којима је било 14-еро дјеце и 240 жена.

Када је ријеч о разарању, само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на око 680 милиона КМ.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови