Чубриловић: По плану тече изградња ауто-пута Бања Лука-Приједор

18/10/2023

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић, који је и предсједник ДЕМОС-а, изјавио је да се изградња ауто-пута Бања Лука-Приједор одвија у оквирима уговорене динамике, те да се радови интензивно изводе на дионици од 5,2 километара од Приједорске петље у Орловцима до моста Гаревци.

Он је прецизирао да се на тој дионици тренутно се ради на фундирању објеката, надвожњака и мостова, изградњи пропуста у правцима постојећих регулисаних и нерегулисаних водотокова.

– У току је провођење поступка експропријације непокретности на траси ауто-пута. Концесионар је, након проведеног поступка експропријације, исходовао од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске грађевинску дозволу за дионице ауто-пута у дужини 13,5 километара, а у току је и даље фазно прибављање неопходне документације за грађење – рекао је министар Чубриловић за Срну.

Он је нагласио да се активности са кинеским партнером и концесионаром за изградњу ауто-пута проводе у складу са прописаним условима, законским процедурама и роковима, наводећи да је Влада Републике Српске 23. марта ове године концесионару испоручила 46 одсто локације на траси на којој је окончан поступак експропријације непокретности.

Чубриловић је подсјетио да је Влада Републике Српске, у складу са важећим прописима, привредном друштву „СДХС-ЦСИ БХ“ Бањалука додијелила концесију за изградњу ауто-пута Бања Лука–Приједор-Нови Град, на период од 30 година, укупне вриједности 297 милиона евра.

Он је рекао да Министарство саобраћаја и веза Републике Српске у сарадњи са кинеским партнерима компаније „СДХС-ЦСИ БХ“ и надлежним институцијама континуирано предузима неопходне активности како би у предвиђеном року била завршена изградња ауто-пута Бања Лука-Приједор.

– Анализе, истраживања која су рађена прије почетка реализације, као и студија економске оправданости, јасно потврђују да је пројекат апсолутно у складу са економском оправданошћу и законским прописима – навео је Чубриловић.

Чубриловић је истакао да је опредјелење Министарства саобраћаја и веза и Владе Републике Српске да се сва питања и процедуре на реализацији овог пројекта рјешавају што ефикасније и у складу са правним прописима у Српској и концесионим уговором.

Према његовим ријечима, завршетак радова очекује се на прољеће 2026. године.

Чубриловић је истакао да ће овај пројекат пружити велики допринос, како за инфраструктуру, бржи, сигурнији и лакши транспорт, тако и за економски и привредни развој локалних заједница, Републике Српске, али и комплетног сјеверозападног дијела БиХ, укључујући бихаћку регију и Унско-сански кантон као дијела Федерације БиХ.

– Развијена путна инфраструктура је предуслов за привредни и економски развој, не само подручја Приједора и Бање Луке, него и мјеста која гравитирају према овим градовима, односно цијеле регије – рекао је Чубриловић.

Када је ријеч о дионици ауто-пута Приједор-Нови Град, који је наставак дионице ауто-пута Бања Лука-Приједор према Новом Граду, Чубриловић је рекао да је у току израда генералног пројекта избора трасе и да би уговор требао да буде потписан са истим концесионаром као фаза два.

– Траса ауто-пута Приједор-Нови Град наставак је дионице ауто-пута Бањалука-Приједор према Новом Граду, односно према Хрватској. На овај начин ће бити остварена веза преко Републике Српске, од границе са Србијом на истоку до границе са Хрватском на западу, пошто се комуникација формира од Раче, преко Бијељине, Брчког, Вукосавља, Добоја, Прњавора, Бања Луке, Приједора до Новог Града, са међурегионалним чвором и везом на европски коридор Пет це код Добоја /Јоховац/ – навео је Чубриловић.

Уговором о концесији за изградњу ауто-пута Бања Лука–Приједор дефинисано је да ће тај ауто-пут бити дужине 42,2 километара, профила са по три саобраћајне траке по смјеру и раздијелним појасом између.

Према главном пројекту, очекује се изградња 11 мостова, седам вијадукта, 25 надвожњака, шест подвожњака, три петље, 10 потпорних зидова, три наплатне станице, те центар за одржавање и контролу саобраћаја и одмориште.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови