Чубриловић: Додик и Цвијановић представљаће РС након избора

30/09/20220

У предизборном програму „Дана уживо“ гост је био Недељко Чубриловић, предсједник ДЕМОС-а који чини дио коалиционе власти у Републици Српској, и актуелни предсједник НСРС. 
 
На питање како оцјењује досадашњи ток предизборне кампање, Чубриловић каже:
 
“Ми смо водили кампању и говорили само о себи у срединама у којима смо били кандидати за Парламент БиХ и НСРС. Нисмо ни одговарали ни на директне прозивке. Водили смо кампању компромиса и желимо тако политички дјеловати. Није било разлога да улазимо и да се ваљамо у блату.”
 
Каже да би у изборном штабу ДЕМОС-а били задовољни након 2. октобра да имају стабилан Клуб у оквиру НСРС и једног посланика у Парламенту БиХ.
 
Истакао је да је задовољан истраживањима и да вјерује да ће ДЕМОС имати подршку грађана.
 
“Истраживања су задовољавајућа. Имаћемо значајну подршку грађана. Ово вријеме проведено на терену имали смо много скупова. Морам изразити задовољство са оним што сам видио на терену”, казао је Чубриловић.
 
Уколико ДЕМОС буде дио власти у РС и на нивоу БиХ, фокус ће бити на дијалогу.
 
“Компромис, односно све оно што Дејтон гарантује. Да ми креирамо ставове који ће бити прихватљиви за најшири круг наших народа и да ти ставови имају већу одрживост него они наметнути. Наметнути нису били дугог вијека и у корист грађана БиХ. нису нам донијели побољшање. Уз договор свих, можемо постићи много више. Да ли се међународна заједница икада питала да ли су могли више и да побољшају сегменте живота. Одговорни су и домаћи политичари зато што су прихватали наметнута рјешења”, казао је Чубриловић.
 
Колико је стабилна владајућа коалиција у РС, Чубриловић каже:
 
“Окосница је странка која доминира у овом процесу и не видим разлога да то не остане тако и послије 2. октобра уз услов да све странке остваре своје циљеве. Годспођа Жељка Цвијановић ће у Предсједништво БиХ, а на мјесто предсједника РС Милорад Додик. Имају велико искуство. Вјерујем да већина грађана у РС то подржава и да ће они представљати РС.”
 
Прошле седмице Уставни суд БиХ је ван снаге ставио Закон о непокретној имовини РС. Чубриловић је тврдио да оспорени закон није у супротности ни са Уставом Републике Српске, ни са Уставом БиХ.
 
“Слушам правну струку, поштујем што правници РС изнесу. Уставми суд је одавно изгубио повјерење грађана РС. Мислим да треба препустити струци, а политичари то могу коментарисати и одлуке судова се требају поштовати. НСРС не проводи одлуке, имају институције које то раде, а ми као НСРС одговорили смо на постављања питања”, закључио је Чубриловић.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови