Стојановић: Ником није у интересу успоравање европског пута, али статус Српске не смије бити упитан

04/12/2023

У Бриселу се сутра одржава други Политички форум под предсједавањем европског комесара за проширење Оливера Вархелија.

Дио делегације БиХ која ће ућествовати на састанку у Бриселу је и Чедомир Стојановић, посланик и предсједник српског клуба у парламенту БиХ.

Говорећи о очекивањима од састанка и наставку преговора о приступању БиХ Европској Унији, Стојановић је истакао да никоме није у интересу да се напредак на европском путу успорава, али да статус Републике Српске не смије бити упитан.

– Надам се да ћемо у том смислу имати и разумијевање наших европских партнера. Са наше стране је дат један позитиван импулс јер смо упркос неслагањима по бројним питањима, у овој години успјели усвојити пет закона који се односе на 14 приоритета које је ЕУ поставила. Ипак, као што је важно да идемо напријед на европском путу, важно је и да тај напредак подразумијева да је статус Српске сигуран и стабилан и да нико не доводи у питање функционисање институција Републике Српске – рекао је Стојановић.

Он се осврнуо и на економски аспект преговора.

– Ми смо у ситуацији да је око 600 милиона евра већ више од годину дана „замрзнуто“ због суспензије додјеле средстава за инфраструктурне пројекте од стране ЕУ. Мислим да та врста санкција ни раније, па ни у овом случају није дала резултате и да крајњу штету трпе грађани. Наш став се у том смислу није промијенио, али је и због тог економског аспекта додатно важно да разговарамо. Политика разговора се показала успјешнијом од политике било какве блокаде или уцјене. С друге стране, поред укидања суспензије, убрзавањем реформи могли бисмо “повући” значајна средства из пакета помоћи западном Балкану који је вриједан шест милијарди евра. То су значајна средства која би омогућила бројне прилике за развој наше привреде, од инфраструктурних пројеката до отварања нових радних мјеста – рекао је Стојановић.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови