СЛОБОДАН СТАНАРЕВИЋ: Смањити број радника у администрацији, а повећати улагања у привреду и село

12/11/20200

 
У наредне четири године морамо повећати улагање у привреду, али обезбиједити и новац и подстицаје за људе који живе на селу и који својим производима хране већи дио Бањалуке. Такође, једна од кључних ствари ће бити и смањивања броја запослених, као и паметније трошење новца од пореских обвезника.
 
Поручио је ово Слободан Станаревић предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Бањалука и носилац листе за одборнике у овом граду. У разговору за наш портал причао је о томе шта су његови планови у наредном периоду и како паметније улагати новац и тиме доћи до бољег положаја што већег броја становника.
 
 
ЦАФЕ.БА: Изборна кампања је при крају, а ово су први избори на које излази ДЕМОС. Да ли је ГО ДЕМОС Бањалука спреман за ове изборе?
 
СТАНАРЕВИЋ: Ми смо спремни били и раније и одговарало нам је и да су избори одржани у октобру, јер ме је био страх да не уђемо у још гору ситуацију са корона вирусом. Одрадили смо све што треба и што смо замислили.  Ово нама јесу први, али и најважнији избори. Како нам сада буде, биће нам завјека. Са овим изборима требамо направити добар предуслов за опште изборе за посланичке мандате, а  нема ниједан разлог да то тако и не буде.
 
 
ЦАФЕ.БА: Каква су Вам очекивања од ових избора?
 
СТАНАРЕВИЋ: ДЕМОС Бањалука ће остварити веома добар резултат, а то могу рећи из разлога што нам је листа тако конципирана да имамо искусне људе који су раније били кандидати, али и имамо и младе и амбициозне кандидате којима је ово први пут да су на листи. Ми ћемо бити листа која ће највише пута тући своју базу, ми у нашој бази  имамо 2.200 чланова, а очекујемо да у неђељу добијемо подршку од око 10.000 грађана. Након што се заврше избори, среди нам повећања броја чланова и припреме за изборе који ће бити за двије године.
 
 
ЦАФЕ.БА Раније сте најављивали да ћете остати друга странка по јачини у владајућој коалицији. Мислите ли да то можете испунити?
 
СТАНАРЕВИЋ: Надамо се да ћемо остати друга странка у коалицији и не знам за што то не би испунили. Ми нисмо странка која се бави прозивањем других, нисмо презахтјевни, немамо амбиције да се боримо за фотеље. Оно што се договоримо у коалицији, послије избора биће сигурно испоштовано и могу да се похвалим и кажем да ДЕМОС има веома стручне људе. Ако вам треба начелник просторног уређена то ће бити магистрар грађевине, ако вам треба начелник борачке то ће бити генерал Војске Републике Српске. На свакој функцији ће бити човјек који је компентан да то буде. Предсједник странке Недељко Чубриловић има тај став да функције не могу добити људи који су завршили приватне факултете, јер струка мора бити испред свега.
 
 
ЦАФЕ.БА: Због короне вируса, ови избори се много разликују од свих ранијих. Да ли је у овим условима било теже водити кампању?
 
СТАНАРЕВИЋ: Наравно, ова ситуација је свима пореметила прве планове око кампање и ја сам био жртва ове опаке болести. Корона је утицала на то да сада нисмо могли организовати веће скупове на којима би било више људи, него смо морали имати доста мањих скупова, што је довело до велике исцрпљености и мене као носиоца листе, али и свих кандидата за одборнике. Радили смо колико су мјере дозвољавале и мислим да смо одрадили добар посао и дошли смо до већег броја наших бирача. Ова болест је посебно утицала на СНСД као странку са највећим бројем чланова, а који су морали много више радити, а поготово њихов кандидат за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић.
 
 
ЦАФЕ.БА: Протекле четири године сте били начелник Ођељења за просторно уређење. Како сте задовољни са тим периодом, сматрате ли да сте допринијели развоју Бањалуке?
 
СТАНАРЕВИЋ: Ођељење за просторно уређене је ођељење које прави приходе. Ми смо имали буџет од 200-300 хиљада марака, у односу на нека Ођељења која имају милионске. За мој мандат ово ођељење је направило преко 55 милиона прихода, а то значи направили смо више од свих кредита који су подигнути. Од тих 55 милиона,  направљени су сви вртићи, улице, мостови и сеоски путеви. Волим рећи, да оно што ми зарадимо, да друга ођељења троше. Ја сам поносан на то, поносан сам на цијело ођељење јер смо направили рекордне приходе. Осим тога, направили смо и неке иновације, као што једношалтерски систем, а што је довело до убрзаног добијања дозвола. Још ту има ствари које ће бити ускоро завршене, јер нас је тренутно спријечила ова ситуација са короном. Трећа ствар нисмо имали скупштина, да није било тога сада би имали усвојен урбанистички план након 45 година. На следећој скупштини ће ићи нацрт плана и затим усвајање. Према нашим плановима, у мају би требали да имамо усвојен урбанистички план, што је за наше Ођељење капитална инвестиција и помак.
 
 
ЦАФЕ.БА: Када будете изабрани, који ће бити ваши први кораци за које ћете се залагати?
 
СТАНАРЕВИЋ: Волим се критички осврнути на све шта је урађено, ја нисам неко ко само хвали. Ја сам начелник у Градској управи, ал има ту ствари који се мени не свиђају и то нема везе са политиком или страначким причама. Прво бих укинуо Градску развојну агенцију. Та агенција троши око милион марака само на плате, а нема помака. Дио тих радника бих пребацио у тим Градског менаџера. Нашем граду је пуно битнији Градски менаџер, него Градски архитекта. Архитетка је неко ко даје неку визију развоја града, али оно што је битно Градски менаџер је неко ко би требао то све да организује, а прво да градоначелнику олакша посао. Затим, треба побољшати рад Градске управе и да се бирократије сведе на минимум. Недопустиво је да из једног у друго ођељење неки папир путује три дана, а канцеларије су удаљене свега 20 метара.
 
 
ЦАФЕ.БА: Све чешће су чују поруке да треба подржати села и људе који су остали у њима и које се баве производњом хране. Сматрате ли да се у Бањалуци на овом пољу, може више урадити?
 
СТАНАРЕВИЋ: Између осталог залагаћу се да се Центар за развој села, бави селом. Немам  ништа против језера на Мањачи, или против Крајишке куће, шта више сматрамо да су то све добри пројекти. Али оно што је основна бит центра за развој села је пољопривреда. Апел Европе је да се улаже у пољопривреду. Поразна ми је чињеница да потрошимо два милиона марака на плате, треба то другачије распођелити и да више улажемо у пољопривреду. Тим људима који остају на селу и који хране дио Бањалуке, морамо дати олакшице, подстицаје и ако треба да им машине набављамо. Скоро смо имали акцију пођеле сјемена, а то је нешто што треба да буде стално. Затим, треба укинути и занимање секретара мјесне заједнице, јер њима на плату годишње дамо 1,2 милиона марака, а посао им је само да носе кључ. Имамо 50 мјесних заједница и само на основу њихових плата, свака мјесна заједница би могла добити по 20.000 за неки пројекат.
 
 
ЦАФЕ.БА: Многи сматрају да у Градској управи Бањалука има превише запослених и да то треба смањити. Слажете ли се са таквим тврдњама?
 
СТАНАРЕВИЋ: Слажем се да има вишка запослених и да требамо што прије реаговати како би ти исправили. Када кажем смањење администрације, ту не мислилм да ћемо људима дати отказ. Идеја је да направимо систем који ће у веома брзом року почети давати резултате, ту мислим да ако два радника оду у пензију да се запосли један нови. То је процес који ће трајати и до 20 година, али тада ћемо имати реалну слику администрације која је потребна овом граду. И у мом, као и у свим ођељењима, имамо људе који су ту дошли партијски и који ништа не раде. Томе морамо стати на крај.
 
 
ЦАФЕ.БА: Који су још Ваши планови уколико освојите мандат?
 
СТАНАРЕВИЋ: Оно за шта се мислим залагати је и реконструкција рада „Акване“. Мислим да је Градски олимпијски базен треба бити на буџету и имати подстицаје, а да се он раздвоји од „Акване“ која би требала да иде на концесију. „Стакленац“ је већ узео приватник и функционише екстра, тако треба урадити и са „Акваном“. Наравно, онај приватник који би то узео морао би се обавезати да ће сачувати раднике. Разумијем да је тешко да она ради ван сезоне, али ту се могу убацити и нека друге активности, као на примјер да ту зими имамо велико клизалиште. Свакако и Град би помагао да то што боље функционише.
 
 
ЦАФЕ.БА: Доста се прича и о томе како повећати број запослених и отворити нови фирме у Бањалуци. Да ли је то реално у овом времену?
 
СТАНАРЕВИЋ: Морамо пратити ситуацију са короном и дати свој максимум да покренемо привреду.  Град не прави фабрике, али прави амбијент да се праве фабрике. Мислим да је амбијент сада добар, јер имамо пословне зоне гђе је бесплатна грађевинска дозвола. Требамо отварати и нове зоне и укључити људе да доведу овде фабрике које би и народу и граду, али и инвеститору, остварили неки добит.
 
 
ЦАФЕ.БА: Када је у питању енергетска ефикасности повећање зелених површина у Бањалуци, да ли се ту нешто може урадити?
 
СТАНАРЕВИЋ: Имам и идеју да се обезбиједи субвенција за оне који би одлучили да праве зелене кровове на зградама, али наравно не мислим да их офарбају у зелено него да ураде како треба. Сваком инвеститору који би се одлучио на то, требало би да му град обезбиједи за пет одсто смањење таксе за уређење и ренту. Та инвестиција није толико скупа, а добили би много. Добили би више зелених површина, ти станари зграде би на крову имали једно игралиште гђе би доводили ђецу, а свакако би се нешто направило и за одрасле. Такође, то би допринијели енергетској ефикасности којој сада тежи цијела европа. Међутим, и ова идеја зависи од стања са короном, јер евидентно да ће се корона одразити на све. Већ сад имамо мање приходе него прошле године.
 
 
ЦАФЕ.БА: Неки од кандидата обећавају много током ове изборне кампање. Прича се о бесплатним уџбеницима, картама за аутобус, новим објектима и слично. Да ли је то реално?
 
СТАНАРЕВИЋ: Срамна је чињеница да 80 одсто кандидата нема појма како функциониште град, а 95 одсто их само прича о трошењу. Нико није написао или рекао како ће зарадити новац. Они не разумију да је Градска управа предузеће и директор је сада Игор Радојичић. Он мора да заради да би се нешто потрошило. Причају да ће правити паркове, болнице и слично, нико не пита од чега ће то направити. Да би направили парк, мора се изградити пет зграда. Од чега ћемо обезбиједити бесплатне уџбенике и превоз. Слажем се да и студенти и ђаци са села имају бесплатан превоз, али онда негђе друго требамо нешто урадити да би дошли до тог новца. Сви мисле да је ово бунар из којег се граби новац, али треба нешто урадити како би се бунар и напунио. Кад буду кандидати почели мислити како се пуни буџет, онда ће нам бити лакше.
 
 
ЦАФЕ.БА: Један од Ваших изборних слогана је „Један је Боби“. Шта је то што Вас чинији од другачијим од других кандидата?
 
СТАНАРЕВИЋ: Ако неко прати мој рад, онда зна да сам ја човјек који се не либи рећи нешто ни власти ни опозицији. Водим неку политку компромиса, ал на начин да ћу радити и на своју штету, ако бих тако помогао другима. Увијек ћу се повући да помогнем другима, јер се та морална сатисфакција не може платити. Не бавим се никада нападима на друге, јер дизање себе тако што ће се неко други блатити је ужасна ствар. Бобија се може виђети и у кафани и у позоришту, и на фудбалском терену, али и тамо гђе не очекујеш да га видиш. Човјек сам из града и привреде, 13 година сам радио у „Интегралу“ и тамо сам био директор пет година. Тако да сам баждиран на све, знам и шта значи радити и приходовати, као и помогати другима. Велики сам хуманитарац. Када неком помогнемо и то објавим, поставља се питање зашто сам то урадио. Ја то радим управо да неко други види и да га пробудим да и он помогне.
 
 
ЦАФЕ.БА: За крај, која је Ваша порука бирачима?
 
СТАНАРЕВИЋ: Прво бих поручио гласачима да у неђељу изађу на изборе и да пазе на своје здравље због тренутне епидемиолошке ситуације. Затим желим рећи, да кандидат за градоначелника Бањалуке Игор Радојичићи има нашу пуну подрушку. Познајем и његовог протукандидата Драшка Станивуковића и једноставно, не знам ниједан начин како бих њих двојицу упоредио. У овом случају Драшко би само са татиног прешао на буџет града, међутим Радојичић је човјек који зна како се ради овај посао и ради га веома добро. Због тога и има нашу подршку. 
Наравно, позивам и све бираче да дају подршку ДЕМОС-у, јер имамо јако квалитетну листу и сигурно ћемо оправдати њихово повјерење. И за крај бих поручио Гласај, не таласај!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови