слободан станаревић: ауто-пут Бањалука – Београд највећи национални интерес РС

09/09/20220

Слободан Станаревић, в.д. директора ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ рекао је да није искључена могућност да Република Српска иде у правцу тражења концесионара за дионицу ауто-пута од Добоја до Вукосавља уколико ЕУ буде затезала с тим пројектом.
Такође, истакао је да би се већ 2030. године из Бањалуке у Београд могло ићи ауто-путем, наглашавајући да је тај ауто-пут највећи национални интерес Републике Српске те да је веома битно што је на крају договорена траса кроз Брчко дистрикт.
„Да ли се исплати или не исплати, по мом мишљењу, то нема цијену. Хоће ли се тај пут исплатити за пет, десет или 25 година, исплатиће се кађтад“, рекао је Станаревић.
Говорећи о предстојећим изборима, Станаревић је рекао да је циљ Демоса четири директна мандата у Народној скупштини Републике Српске и посланик у парламенту БиХ.
НН: Недавно је завршена дионица коридора 5ц кроз Републику Српску, међутим даље финансирање тог пројекта је упитно, јер ЕУ на одређен начин неће да настави финансирање због политичких разлога. Шта је рјешење?
СТАНАРЕВИЋ: Завршена је дионица од 6,5 километара од петље Јоховац до петље Товира, а од те петље Товира према граници са ФБиХ већ се ради и то је заједнички пројекат ФБиХ и РС и можда би и ту било опструкција да није јединствен уговор. Застој је код треће дионице Добој – Вукосавље из разлога што је Европска комисија мало суспендовала процедуру. Ми смо поодмакли у тој процедури и дошли смо до тога да идемо на избор извођача. Имамо седам понуђача који су доставили своје понуде и то по три компаније из Турске и Кине и једног домаћег из Републике Српске. Та дионица од 32 километра кошта 400 милиона евра и ту има 40 одсто гранта и зато нам је прихватљиво. Рекли смо да се огласе до краја септембра да ли настављају процедуру, јер ради се о пројекту коридора 5ц. Ми можемо доћи у ситуацију да, као Република Српска, кажемо не треба нам та дионица и да сав саобраћај из Добоја иде према Бањалуци и Градишци те да она дионица што су радили на Свилају буде за локални народ.
НН: Да ли то значи да је та дионица од Добоја до Вукосавља потребнија Федерацији БиХ него Републици Српској?
СТАНАРЕВИЋ: Потребнија је њима и они ће инсистирати да се та дионица што прије почне радити. Друга ствар, ако ЕУ не буду то финансирала, ми идемо на концесију, јер то је најисплативија дионица у Босни и Херцеговини. Та дионица „купи“ луку Плоче, Мостар, Сарајево, Зеницу, Добој, Бањалуку кад се иде за Србију и ако сада имамо 14.200 просјечан дневни годишњи саобраћај на ауто-путевима, ту ћемо имати 20.000 и ту ће се концесионари отимати. То је, по мом мишљењу, најприхватљивија варијанта.
НН: Кад смо већ код концесија, Република Српска је дала концесију кинеској компанији за ауто-пут од Приједора до Бањалуке. Шта је с тим пројектом, зашто он не почиње и колико је то исплатив принцип за Републику Српску?
СТАНАРЕВИЋ: Та дионица била је на ивици рентабилности тада када је договарано, а сада је још јефтинија и ми ћемо за 900 милиона марака добити 44 километра ауто-пута. Кинези су планирали да их та дионица кошта 600 милиона, коштаће их 800 милиона, јер је све поскупјело. Наша обавеза је да извршимо експропријацију. То смо завршили на 2,5 километара, добијена је грађевинска дозвола за 1,5 километара тамо од Приједора и, што се нас тиче, стекли су се сви услови да могу почети с радовима. Мислим да ће почети што прије и не знам шта чекају, јер створени су сви услови за радове.
НН: Постоји ли опасност да кинески партнер одустане од тог пројекта?
СТАНАРЕВИЋ: Не искључујем ниједну могућност, ни да они раскину, ни да Република Српска раскине ако не почну с радовима, али мислим да ни једнима ни другима то није циљ. Концесиона референца у свијету значи и глобална фирма каква је „Шандонг“ не може себи тако нешто дозволити.
НН: Недавно су почели и радови на ауто-путу од Вукосавља до Брчког. Практично, то је дио ауто-пута од Бањалуке до Београда. Када ће људи из Бањалуке до Београда моћи ићи ауто-путем?
СТАНАРЕВИЋ: Скоро смо утврдили трасу кроз Брчко и то је била кочница десет година. Разумијем свачије интересе, али не разумијем да се нешто опструише. Брчко не може бити себично и рећи нећу ауто-пут. Када је то ријешено, више нема кочнице. Тај ауто-пут Бањалука – Београд је највећи и најзначајнији национални интерес. Да ли се исплати или не исплати, по мом мишљењу, то нема цијену. Хоће ли се тај пут исплатити за пет, десет или 25 година, исплатиће се кађтад. Коридор 5ц се може завршити до 2027. године и све би могло бити готово до 2030. године, јер постоје процедуре у Брчком да се заврше зато што они морају радити експропријацију и то је њима скупа прича. Има још једна битна ствар која је везана за ауто-путеве, а она је кључна, то је гасовод који иде трасом ауто-пута и то је договорено. Сад, 16. септембра, званично почињу радови на дионици од Бијељине до Раче, а ради се 19 километара вриједности 260 милиона КМ, које са 20 одсто финансирају Република Српска и 80 одсто Србија. Онда нам остаје 17 километара од Бијељине до Брчког, јер већ радимо 33 километра од Вукосавља до Брчког и на крају остаје нам тај дио од Добоја до Вукосавља и мислим да ће на крају Европска инвестициона банка финансирати тај дио.
НН: Шта је са осталим дионицима, та од Бањалуке до Београда се гради, шта је са ауто-путем за Млиништа?
СТАНАРЕВИЋ: Европа је заинтересована за два правца, један је Добој – Вукосавље, а други је обилазница око Бањалуке дужине 22 километра. Кинеске компаније су заинтересоване за прву фазу, а то је крај обилазнице до Мркоњић Града. Када бисмо ми направили обилазницу, а мислим да је Европа заинтересована, јер она финансира пројектовање, могло би се ући у преговоре. Гарантујем да у преговоре улазимо сљедеће године.
НН: Да ли је с тим пројектом онда завршена прича о мрежи ауто-путева кроз Републику Српску?
СТАНАРЕВИЋ: Не. Мислим да ће паралелно ићи брза цеста Бијељина – Соколац. Онда имамо причу од Сокоца према Требињу па од Сарајева до Вишеграда. Тај дио излази на ауто-пут „Милош Велики“ и то је онда нека заокружена прича.
НН: Носилац сте листе Демоса за парламент БиХ. Шта очекујете, може ли Демос добити мандат у парламенту БиХ?
СТАНАРЕВИЋ: Ни Чедо Савановић ни ја нисмо наивни кандидати и имамо неку тежину. Ако не прођемо директно, онда ћемо сигурно имати прву компензацију. Радим да направим што бољи резултат и не либим се да кажем да идем да прођем. Мислим да ће Демос имати посланика у парламенту БиХ.
НН: Када је Народна скупштина у питању, ту је много лакше. Који је циљ Демоса?
СТАНАРЕВИЋ: Циљ је четири директна мандата. Стање на терену, како видим, је да су Бијељина, Зворник и Добој сигурни, а и Бањалука. Близу мандата смо и у Палама и Градишци и може се десити да имамо шест директних без компензације, може пет директних и једна компензација или четири директна и двије компензације. Мислим да ће капацитет Демоса бити шест посланика у НС РС.
НН: То је оптимистично, можда и више од ДНС-а, од којег сте као странка настали.
СТАНАРЕВИЋ: ДНС је отишао трећим путем, а ми ауто-путем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови