Предсједник Чубриловић присуствовао обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Бијељини

16/09/20220

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић присуствовао је данас централној манифестацији поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, која је одржана na Тргу Краља Петра Првог Карађорђевића у Бијељини.
 
Церемонији су присуствовали Његова светост патријарх српски Порфирије, предсједник Републике Србије Александар Вучић, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић, премијери Републике Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић, као и остале званице и бројни грађани Републике Српске и Србије.
 
Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је на свечаности да Република Српска и Србија трећу годину заједнички обиљежавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе, као дан почетка пробоја Солунског фронта, али и као симбол свега онога што српски народ, ма гдје он био, баштини дубоко у себи.
 
Она је истакла да је „ово дан кад славимо и наш идентитет у свим својим елементима, вриједности на којима почивамо који су чувани и одбрањени кроз историју и то чешће у тешким него у једноставним и лаким временима“.
 
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на централној свечаности да српски народ мора да остане чврст и истрајан и да се бори за очување јединства.
 
Додик је истакао да је Српска загледана у Србију и да се једнство српског народа данас огледа на сваком кораку.
 
„Мајка Србија је нешто што ми заиста живимо овдје. Осјећамо братску љубав која из Србије долази нама и на то се поносимо. То није комшијска љубав, већ братска. Све више смо једно и све више смо окренути једни другима“, поручио је Додик.
 
Он је пожелио да будуће генерације живе у слободи и миру, те да воле своју заставу.
 
Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је застава у начелу симбол јединства и знак суштинског и дубинског индентитета једног народа.
 
„Наша застава је видљиви знак нашег јединства и упућују на то ко смо и шта смо као један народ и којим путем смо се запутили и треба да идемо“, поручио је Порфирије.
 
Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на свечаности у Бијељини да историјски тренутак захтијева од српског народа да се уједини под заставом, српском тробојком.
Он је истакао да изазови са којима се српски народ данас суочава нису много мањи него они са којима се суочавала генерација која је побиједила у Великом рату.
„И данас иако то не желимо да видимо можемо да изгубимо и слободу и државу и животе, а разлика је у томе што овај историјски тренутак од нас захтијева да се ујединимо под нашом заставом, нашом тробојком“, рекао је Вучић
 
Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра, у сјећање на 15. септембар 1918. године када је почео пробој Солунског фронта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови