Потребно Српско јединство „Уставни суд БиХ угрожава значај институција Републике Српске“

23/06/20230

Одлуке Уставног суда БиХ представљају наставак урушавања и угрожавања значаја институција Републике Српске, а на посебној сједници парламента Српске о овоме питању потребно је постићи апсолутно српско јединство, изјавио је Срни генерални секретар Демоса Боран Босанчић.
Босанчић је оцијенио да је најбољи одговор на све планирана сједница Народне скупштине Републике Српске.
– Вјерујем да ћемо на тој сједници донијети закон којим ће бити забрањене, односно неће се примјењивати одлуке Уставног суда БиХ на територији Републике Српске и да ћемо у томе постићи апсолутно српско јединство, што нам је у овом моменту најпотребније – рекао је Босанчић.
Говорећи о посјети мађарског премијера Виктора Орбана Бањалуци, он је нагласио да је то доказ да Република Српска и даље има пријатеље, када је ријеч о Мађарској, Руској Федерацији и још неким земљама.
Према његовим ријечима, утицај Орбана у међународној политици је значајан, а његова посјета значи и једну врсту даље економске и политичке сарадње.
Замјеник шефа Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је Срни да ће скупштински Колегијум у понедјељак, 26. јуна, заказати сједницу Народне скупштине о Уставном суду БиХ, с обзиром на то да је истекао рок дат овом суду да укине спорну одлуку.
Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтјева из Републике Српске да данас до 12.00 часова повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда.
Уставни суд БиХ саопштио је почетком ове седмице да је избрисао одредбу у Правилу о свом раду о одгађању сједнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови