Озваничен завршетак изградње моста у Градишци

30/07/20220

У Градишци је данас почело свечано озваничење завршетка изградње моста преко ријеке Саве код Градишке чија је процијењена вриједност 19,54 милиона евра, а допринијеће бржем, сигурнијем и лакшем транспорту робе и људи, те привредном развоју Републике Српске.
Свечаности присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, министри у Влади Српске, министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић, вршилац дужности директора предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Слободан Станаревић, државни секретар у Министарству мора, промета и инфраструктуре Хрватске Томислав Михотић, представници ЕУ у БиХ и „Хрватских цеста“, бројни грађани.
Догађају присуствује велики број званица из политичког, културног и јавног живота Српске, БиХ, Хрватске и ЕУ.
Изјаве су планиране у 19.45 часова, а даће их министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, вршилац дужности директора предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Слободан Станаревић и представници „Хрватских цеста“.
Изградња моста почела је у септембру 2019. године, а завршена је крајем маја ове године.
Процијењена вриједност градње моста на ријеци Сави износи 19,54 милиона евра, а за овај пројекат одобрен је и грант Европске комисије посредством Инвестиционог оквира за западни Балкан у износу од 6,8 милиона евра.
Раније је речено да ће мост дуг 426, широк 22,6 метара и са више трака, бити у функцији за годину и по када се заврше приступне саобраћајнице у Хрватској.
Овај мост допринијеће бржем, сигурнијем и лакшем транспорту робе и људи, те привредном развоју Републике Српске и локалних заједница, те ће бити један од најзначајнијих објеката путне инфраструктуре у Српској и БиХ, захваљујући којем ће мрежа ауто-путева и брзих саобраћајница у Српској добити пуни смисао, јер ће повезивањем на трансевропски Коридор 10 и ауто-пут Београд- Загреб бити директно повезана на европску транспортну мрежу.
Изградњу моста, који ће саобраћајно растеретити Градишку, финансирали су Министарство транспорта и комуникација у Савјету министара и „Хрватски путеви“, уз помоћ грант средстава ЕУ, а извођач радова био конзорцијум који чине компаније „Интеграл инжењеринг“ из Лакташа и загребачке „Ђуро Ђаковић монтажа“ и „Загреб монтажа“.
За мост је утрошено 4.900 тона челика, а у изградњи укупно је кориштено око 140 грађевинских производа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови