Миленко Јаћимовић: Хитно почети градњу нових паркинга и обилазнице  око Бање Луке!

29/10/2023

„Саобраћајна инфраструктура у граду већ три године значајно стагнира. Потребно је хитно почети са градњом нових паркинга и попречних саобраћајница између западног и источног транзита. Свакако, пријеко потребна је и изградња обилазнице око Бање Луке!“, каже члан Предсједништва Градског одбора ДЕМОС  Бања Лука Миленко Јаћимовић.

Он је додао да је на подручју града тренутно регистровано око 90.000 возила, а сваке године буде регистровано нових око 2.000 возила.

– Стање путне мреже и њено усклађивање са новим потребама града није пратило тренд значајног повећања броја возила. Сада имамо саобраћајно загушење које траје десет сати у току дана. Градска власт мора хитно да се позабави  изградњом довољног броја паркинг-мјеста у прве три градске зоне. Такође, неопходна је изградња нових саобраћајница- истиче Јаћимовић.

Додаје да приоритет мора бити рјешавање саобраћајних гужви које значајно утичу на нормално функционисање града.

Када је у питању изградња новог кружног тока између „Екватора“ и Кастела, Јаћимовић каже да регулациони план ту није измјењен.

– По мојим сазнањима, регулациони план је предвидио модеран двотрачни кружни ток, који би убрзао саобраћај пет пута, те саобраћај водио према новом мосту у Доцу. Регулациони план није измјењен, што само по себи говори да садашња изградња није у складу са планским документима и није најбоље саобраћајно рјешење – појашњава Јаћимовић.

Он је подсјетио и да је ДЕМОС одмах реаговала када је најављено поскупљење паркинга у Бањалуци.

– ДЕМОС је, као друштвено одговорна партија, на вријеме реаговао на доношење незаконитог правилника, који дефинише значајно поскупљење паркирања, те поднио Уставном суду Републике Српске иницијативу за оцјену законитости те одлуке. Очекујемо да Уставни суд донесе позитивну и закониту одлуку и да ће јасно показати да је онај који је донио спорни правилник радио  против интереса грађана – каже Јаћимовић.

 

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови