МИЛЕНКО ВУЧЕТА КАНДИДАТ ДЕМОС-а: Ови избори су нам први испит, а положићемо га са високом оцјеном

03/11/20200

Током протеклих година Бањалука је много напредовала, а у наредном периоду морамо радити на повећању броја запослених, те да се заврши и преостали дио саобраћајне и комуналне инфраструктуре на сеоским подручјима.
 
Поручио је ово Миленко Вучета кандидат ДЕМОС-а за одборника у Градској скупштини Бањалука, а који се на њиховој листи налази под редним бројем десет. Вучета је у разговору за наш портал навео бројне идеје, на основу којих планирају да побољшају живот свих грађана у Бањалуци. Такође, истиче да је ово први испит за ДЕМОС, а који ће сигурно положити са веома високом оцјеном.
 
КАФЕ.БА: Према вашим ријечима, Бањалука је задњих година доста напредовала,  да ли сматрате да неке ствари још нису завршене и шта се може још урадити да се побољша живот њених грађана?
 
ВУЧЕТА:  Када говоримо о граду Бањалуци, говоримо  прије свега о Крајишкој љепотици и о културно административном центру Републике Српске. Бањалука је достигла један прије свега задовољавајући инфраструктурни развој. Међутим у том дијелу има још одређених елемената који требају да се доведу до крајње фазе. Прије свега, мислим на дијелове гђе није завршено комплетно водоснадбијевање и гђе није завршена инфраструктура у саобраћајном дијелу. То се односи углавном на сеоска подручја. Међутим, очекујем да би у наредном периоду и то могло бити у потпуности завршено.
 
КАФЕ.БА: Када спомињете живот на селу, сматрате ли да се са адекватним улагањима може зауставити и успорити одлазак младих са села, али и уопште одлаказ младих из Републике Српске?
 
ВУЧЕТА:До сада је доста урађено у селима на подручју Бањалуке. По мојој процјени, није остало тога пуно, али и то морамо завршити да би на тај начин њима олакшали живот. Обезбјеђењем потпуне инфраструктуре на сеоским подручјима могли би постићи да што више младих задржимо на селу. То је оно што ће значајно допринијети младима да не иду ка граду, и да не одлазе ван граница Републике Српске. Ту прије свега мислим да им требамо обезбједити квалитетно снадбијевање електричном енергијом, путну инфраструктуру, квалитетан превоз и квалитетно водоснадбијевање.
 
КАФЕ.БА: Када је ријеч о животу у Бањалуци, ако прођете за одборника шта је оно што за шта ћете се залагати?
 
ВУЧЕТА: Између осталога, могу рећи да ћу се залагати за низ елемената који ће ићи у циљу бољег живота у Бањалуци. Ту прије свега мислим на покретења производних капацитета и самим тим би дошло до већег степена запослења. Друго, ако будем изабран за одборника инсистираћу да градска политика буде усмјерена на максимално увезивање са братским градовима Бањалуке.  Са њима треба да договоримо да они у нашем граду отворе одређене производне капацитете, а да им Град обезбиједи све инфраструктурне ствари за лакше пословање. На тај начин  би довели нове инвеститоре на наше подручје.
 
КАФЕ.БА: Да ли нам можете навести још неке конкретне примјере за које сматрате да би у наредном периоду могли бити урађени?
 
ВУЧЕТА: Следеће на шта бих скренуо пажњу јесте гријање у Бањалуци. Сви смо свједоци климатских промјена, тако да се мора мијењати и период када ће радити гријање. То више није вријеме од 15. октобра до 15. априла. Треба обраћати пажњу на температурне разлике које се јављају и у септембру, октобру, али и у априлу и мају. То све треба размотрити и донијети одговарајућу одлуку.
 
КАФЕ.БА: Недавно сте спомињали и да грађани морају више учествовати у донашењу одређених одлука које су битне за Бањалуку. Да ли нам можете појаснити на шта сте тачно мислили?
 
ВУЧЕТА: Једно од посебних питања, а које је и у нашим политикама дефинисано, јесте питање референдума.  То је једно од посебних питања за која ћу се залагати. ДЕМОС је прва политичка опција која је покренула то питање на локалном нивоу.  То смо урадили из разлога што сматрамо да би прије него што се покрену  неке значајне инвестиције и пројекти на подручју Бањалуке, да би требало дати право грађанима да они кажу шта о томе мисле и да ли подржавају тај пројекат.  Тада би и Градска управа била сигурна да је одабрала прави пројекат, а грађани би се значајно укључили и они би били судионици провођења таквог значајног пројекта за наш град.
 
КАФЕ.БА: У наредном периоду сте такође најавили и покретање одређених пројеката. О чему је ријеч и да ли сматрате да би грађани о тим пројектима требали да кажу свој став?
 
ВУЧЕТА: Једно од првих питања које ћемо покренути је пречишћавање отпадних вода са подручја Бањалуке. По нашим анализама тај пројекат ће коштати око 90 милиона марака. Врло је значајан пројекат и он захтјева велика средства. Да би то остварили и провели, односно  да би се ушло у то, било би сасвим логично и да се грађани изјасне о томе и да знамо да ли они то подржавају.
 
КАФЕ.БА: Када је се ради предстојећим изборима. Какви су планови ДЕМОС-а?
 
ВУЧЕТА: За ове локалне изборе кандидовали смо се у 55 општина и имамо кандидате за начелнике у осам општина. Оно што очекујемо у том дијелу и наша процјена је да ћемо имати преко 70 одборничких мандата, а на подручју  Бањалуке да ћемо остати и друга политичка опција у власти. Такође, наша странка даје пуну и искрену подршку Игору Радојичићу кандидату за градоначленика Бањалуке. Сматрамо да је много урадио за Бањалуку и да ће тако наставити и у наредном периоду.
 
КАФЕ.БА: ДЕМОС први пут излази на изборе. Да ли сте спремни на то?
 
ВУЧЕТА: Ово нама јесу први локални избори. Ови избори нама представљају први испит, и сматрамо да ћемо га положити са веома високом оцјеном када је у питању број одборника у Бањалуци.
 
КАФЕ.БА: Инжењер сте саобраћаја, извршни директор у Поштама Српске, а раније сте били начелник ођељења за борачко-инвалидску заштиту. Шта нам још можете рећи о себи?
 
ВУЧЕТА: Иначе сам по звању магистар техничких наука, дипломирао сам и магистрирао на саобраћајном факултету у Загребу. Комплетан свој радни вијек, изузев периода када сам био начелник ођељења, сам радио у Поштама Српске. Тај привредни живот сам усмјерио на потпуно јачања поштанског система Републике Српске, као једне веома битне жиле куцавице у комплетном друштвеном уређењу на подручју Републике Српске. Нагласио бих да је систем у којем радим од посебног виталног интереса за Српску, а чланица смо свих свјетских организација. Наш рад и пожртвованост се показала и у вријеме пандемије када су се наши поштари показали као прави хероји, који су били раме уз раме са здравственим радницима. Учесник сам и Одбрамбено-отаџбинског рата,борац И прве категорије, те сам одликован медаљом за војне заслуге.
 
КАФЕ.БА: У ранијем периоду сте били начелник Ођељења за борачко-инвалидску заштиту. Када се осврнете на тај период, да ли сте задовољни урађеним?
 
ВУЧЕТА: У периоду од 2013. до 2016. године био сам начелник поменутог ођељења. Ако будем изабран за одборника и у наредном периоду ћу се залагати за ту категорију. Радећи у том ођељењу уочио сам шта је све што се тиче Бањалуке до сада урађено и шта још треба да се уради.  Оно што је реализиовано у мом мандате, јесте изградња и усељење 200 стамбених јединица у насељу Ада за породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде прве и друге категорије.
 
КАФЕ.БА: Споменули сте корону и тешку епидемиолошку ситуацију у цијелом свијету. Колико ова тренутна ситуација утиче на изборе и кампању?
 
ВУЧЕТА: ДЕМОС је прва политчка опција на подручју града Бањалуке која је издала налог свим нашим реонским и мјесним одборима да се ограничавају скупови због епидемиолошке ситуације, зато што је здравље на првом мјесту и изнад свега. Такву смо поруку послали и у јавност и томе посвјећујемо максималну пажњу. Наш политички активизам смо усмјерили на друштвене мреже, да би што више наших потенцијалних бирача било упознато са оним што ми желимо да пласирамо у овој изборној кампањи.
 
КАФЕ.БА: Шта је то што вас издваја од осталих кандидата?
 
ВУЧЕТА: Прије свега, ДЕМОС има једну изузетно квалитетну листу коју предводи Слободан Станаревић. Ту се водило доста рачуна да дође до споја младости, искуства, знања, професије и добре организације. Ако бих говорио о себи као кандидату, могу рећи да су ово пети избори на којима учествујем. На свим тим изборима сам остваривао значајне резултате. Кроз то сам се политички усавршавао и надограђивао. Учио прехтодно од старијих колега, а сада сам у ситуацији да својим млађим колегама максимално помогнем и упутим их како се избори проводе.
 
КАФЕ.БА: Која је Ваша порука бирачима?
 
ВУЧЕТА: Поручујем бирачима да ћу се залагати за  просперитетну и развијену Бањалуку са великим бројем запослених, а у којој ће се цијенити труд и образовање њених грађана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови