Интервју: Миле Грујичић, кандидат Демократскогсавеза – ДЕМОС за одборника у Скупштини града БањаЛука

07/11/20200

 
Миле Грујичић је рођен 1982. године у Бањој Луци. Звањедипломираног инжењера воћарства и виноградарства стекаоје на Пољопривредном факултета Универзитета у БањојЛуци. Запослен је у предузећу „Digimex“ Бања Лука. Члан је Градског одбора Демократског савеза – ДЕМОС Бања Лука. Ожењен је и отац двоје дјеце.
 
Миле, док смо се припремали за интервју дошли смо доподатка да сте Ви прије 15 година напустили живот у граду и са породицом се преселили у Вериће. Шта Вас јенавело на ту одлуку и да ли сте некада у ових 15 година зажалили због ње?
 
Тачније, све је то почело прије 17 година. По мом рођењуживјели смо у Новој Вароши, да би се 1988. годинепреселили у „Kуле“, насеље у подножју Старчевице. Ту самодрастао и то насеље ми је и даље у срцу и ако је доживјелоогромну трансформацију у виду грађевинскеинфраструктуре. 
На моју одлуку да се из града дјелимично преселим на селоутицало је неколико фактора, а највише то што сам желиопроводити више времена са оцем који се, такође, послијерата повукао на село.
 
Уз оца, који се воћарством бавио од 1981. године и ја самвеома брзо нашао интерес и занимацију у томе, па самодлучио да напустим студије машинства и упишемПољопривредни факултет у Бањој Луци, који и сам и завршио и стекао звање дипломираног инжењера воћарстваи виноградарства. Период до 2005. године сам преламаоизмеђу града и села, а онда смо донијели одлуку да продамонеке некретнине у граду и у потпуности се преселимо у Вериће.
 
У периоду који је надолазио, константно смо инвестирали у воћарство и већ до 2013. године сам имао производњујабуке, која се простирала на површини од 5 хектара. Производња се одвијала по ЕУ стандардима, а нашивоћњаци су били међу првим воћњацима у БиХ који судобили сертификат „ГлобалГАП“ за квалитет и безбједностхране за извоз на ЕУ тржиште.
 
Производња је била успјешна све до 2014. године, када сунас прво задесиле поплаве, а потом у годинама послије и године са мразом и ледом. Kако сам био у немогућности дасе борим са непогодама, а подршка локалних власти усљедтаквих непогода је изостала био сам принуђен да одустанемод производње по принципима на којима је била заснована. Засаде сам престао хемијски третирати, а плодови којеоберем искључиво користим за производњу сока и ракијекоје у таквом стању нудим тржишту и то је оно на шта ћу сеоријентисати и у будућности.
 
Било је момената када сам се питао да ли сам дониоисправну одлуку, али кад све саберем и одузмем – нисамзажалио због ње.
 
У браку са супругом Јеленом сам од 2007. године и имамокћерку и сина, а њихову безусловну подршку имам за свемоје одлуке, између осталих и ову да се кандидујем за одборника у Скупштини града Бања Лука.
 
Шта је то за шта ћете се посебно залагати као одборник у скупштини Града Бања Лука?
 
У периоду сертификације воћњака, годинама сам обилазио најразвијеније крајеве Италије, Њемачке и Швајцарске. Занимљиво је да тамо домаће становништво уопште не жели живјети у градовима, већ већином насељавају околна приградска мјеста и села гдје им се пружају идеални услови за живот, све плански сређено и урађено и ту живе своје животе из снова.
 
Kод нас је све обрнуто, код нас сви хрле у градове, па какве год животне услове ту имали. Већина села око Бање Луке има дјелимично ријешену инфраструктуру са пратећим објектима, која се веома лако може унаприједити. 
 
Огроман је проблем што нам становништво одлази, не само са села него и из Републике Српске.
 
Проблем је и недостатак едукативних и спорских активности у селима за дјецу, недостатак радних капацитета у близини куће, посебно за жене и оне којима пољопривреда није основна грана егзистенције и још многи други садржаји.
 
Прво за шта ћу се залагати је то да се направи стратешки документ на нивоу Града како, не само задржати људе на селу него и довести нове породице да заснују свој живот на селу са обезбијеђеном егзистенцијом. 
 
Узмимо као примјер могућност да Град и Влада Републике Српске преузму трошкове кредита и камате за средства која се одобре брачним паровима за куповину већ готових или прављење нових стамбених јединица у руралним подручјима. За 100.000 KМ стамбеног кредита може се купити стан у новијој градњи од 40-45 квадрата, а за исте паре на само 10-15 километара изван града може се купити или направити комотна кућа са предивном окућницом на којој можете и одређену количину хране за личне потребе произвести. Били смо свједоци ситуације у периоду изолације од вируса корона и тога како су је подносили људи затворени у четири зида, а како мјештани на селу и у природи и онда само треба да упоредите квалитет и комоцију живота четворочлане породице у граду и на селу.
 
Kада би се повећао број становништва на селу, самим тим би дошло и до повећања различитих активности у овим подручјима, тренутна инфраструктура би се промијенила иприлагодила потребама броја становништва, а самим тим би и крајеви изван ужих дијелова града заживјели, као и у најразвијенијим земљама Европе.
 
Друго, залагаћу се за већу пажњу према пољопривредним произвођачима у виду већег подстицања пољопривредне производње, помоћи при организацији откупа тржишних вишкова од пољопривредника, као и увођењу сета мјера за ублажавање насталих штета усљед непогода које су, како се показало, и највећи непријатељ пољопривреде.
 
Такође, залагаћу се за веће подстицаје привреди и покретању производних капацитета у руралним крајевима града.
 
Шта је то што Вас издваја од осталих кандидата?
 
Мало ми је тешко рећи шта ме издваја у односу на друге, тоћу оставити суграђанима да процјењују. Међутим и прије кандидатуре сам са предсједником Градског одбора Демократског савеза – ДЕМОС Бања Лука Слободаном Станаревићем обавио разгор, приликом којег ми је дао пуну подршку у одлукама, како прије, тако ево и у току кампање, а надам се и послије 15. новембра. Себе сврставам у групу кандидата који стављају већи акценат на побољшање услова за живот на селу, а тако ћу дјеловати и послије избора.
 
 
Kоја је Ваша порука бирачима?
 
Пошто ДЕМОС има једну од најквалитетнијих, ако не и најквалитетнију листу у Бањој Луци, сигуран сам, да кога год да грађани уз господина Станаревића изаберу, засигурно неће погријешити.
 
А ја бих на крају послао поруку свим гласачима:
 
„Немојте се везати за друге партије, вежите се за Демос!“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови