Интервју: Драган Талић, кандидат Демократског савеза – ДЕМОС за одборника у Скупштини града Бања Лука

06/11/20200

 
Драган Талић је рођен 1969. године у Бањој Луци. Војну академију завршио је у Сарајеву, а звање дипломираног економисте стекао на факултету у Новом Саду. Ратни јевојни инвалид, два пута рањаван и три пута одликован највишим ратним одликовањима за храброст и залагања. Командант је једне од најелитнијих јединица Војске Републике Српске. Више од 16 година био је директор компаније која је лидер у БиХ у области безбједности.Савјетник је министра трговине и туризма Републике Српске. Одборник је у Скупштини града Бања Лука. Потпредсједник Регионалног и Градског одбора Демократског савеза – ДЕМОС Бања Лука. Ожењен је иотац двоје дјеце.
 
 
Драгане, човјек сте са три одликовања за храброст и залагање, што је заиста ријетко. Можете ли нам мало приближити значај тих одликовања, јер нове генерације, нажалост, често нису довољно едуковане у овој теми? 
 
Велика је част носити три одликовања из најтеже наше блиске прошлости. Током ратних година био сам дио једне од најелитнијих јединица наше војске која једина има два одликовања, која има ратни пут широм Републике Српске и која је својим јунаштвом је била понос Првог крајишког корпуса. Увијек смо били тамо гдје други нису могли и били смо неко ко је улијевао вјеру и наду другим јединицама. Послије рата наставили смо наша дружења и трудимо се да не заборавимо наши погинуле другови, али ни наше саборце којима је потребна било каква помоћ. Јако сам поносан на ту чињеницу и то да и након оволико година постоји оваква солидарност међу нама. Издали смо и монографију која носи назив „Бирани да буду најбољи”, али и организовали неколико изложби о ратном путу наше јединице. Такође, у склопу тих пројеката трудили смо седа посјетимо завршне разреде основних школа и први и други разред средњих школа и не можете замислити каква је заинтересованост тих младих људи за ову тему и причу коју смо им причали. Тако да сматрам са правом постављате то питање, јер сем декларативног изјашњавања о патриотизму ми јако мало радимо на едукацији младих људи. Ја сам лично био јако пријатно изненађен заинтересованошћу те дјеце и младих, који су са огромном жељом слушали о свему томе, показујући тиме али и својим питањима колику љубав носе у себи за Републику Српску. И сигуран сам да не треба да бринемоза нашу Српску, већ је наш задатак само то да не изневјеримо те младе људе.
 
Одборник сте у актуелном сазиву Скупштине града. Вјерујемо да сте реализовали значајан дио својих иницијатива, а шта је то за шта ћете се посебно залагати као одборник у  новом сазиву?
 
Пошто сам причао о рату и, наравно као и сваког од нас који је био дио борбе за нашу Републику, понесу ме емоције, па ћу међу првим стварима истаћи то да ћу се залагати за изградњу спомен обиљежја за наше погинуле саборце. У прошлом сазиву сам се јако залагао за то са конкретним приједлогом мјеста изградње на Kрашовом паркингу, али пошто је у приједлогу нова локација престао сам да причам о томе, али мислим да је вријеме ћутања истекло и да се споменик мора урадити у наредној години. Они то заслужују, њихове породице то заслужују, наш град то заслужује.
 
Такође, залагаћу се да се направи социјална карта нашег града и регистар непокретности. Залагаћу се за подршкуразвоју пољопривреде преко Центра за развој и унапређење села, на начин да се она одвија у два сегмента, првом да помогнемо пољопривреднике који су социјално угрожени и другом, да помогнемо оне који се баве озбиљном производњом кроз подстицаје иорганизацију откупа њихових производа.
 
Залагаћу се и за већу подршку запошљавању, односно да се повећа подршка привредним субјектима у Бањој Луци,посебно у наредном мандату, јер знамо да ће наредне четири године привредне активности бити отежане иусмјерене на опоравак од пандемије која нас је задесила.
 
Залагаћу се за стимулисање рађања на начин да породице које су социјално угрожене добијају већу помоћ од града, а док оне породице које имају добар материјални статус остваре то право, али у минималном износу. Такође, залагаћу се за наставак проширења капацитета у нашим вртићима, помоћ у раду приватним вртићима, али и за обезбјеђивање  бесплатних уџбеника за ученике основних школа, кроз програм размјене уџбеника.
 
Пошто смо већ истакли да се ДЕМОС залаже за референдуме за велика инвестициона улагања, наш приједлог ће бити да се проведе референдум с циљем уређења обала и свођења отпадних и оборинских вода у колектор. 
 
Залагаћу се и за реорганизацију мјесних заједница, што подразумијева цијепање неких од тренутних мјесних заједница и јачање институције мјесне заједнице, у смислу да се све ове наведене мјере проводе путем мјесних заједница. А уколико не успијемо ојачати њихову улогу, мој приједлог ће бити укидање позиције секретара мјесних заједница, јер се ова позиција у досадашњој пракси показала као беспотребна.
 
Посебну пажњу ћу посветити и промјени изгледа нашег града, тако што ћемо користећи могућности  европских фондова и фондова енерегетске ефикасности и пројекте партнерства града и грађана, обезбиједити веома повољне услове за кредитирање повећања енергетске ефикасности зграда и кућа. Замислите само како би то било лијепо погледати наша стара насеља Борик, Булевар, Старчевицу, Обилићево и друга са новим фасадама, а колико би се кроз све то повећао и квалитет живота у тим насељима, а идеја ми је да ту могућност могу да користе и приватни стамбени објекти.
 
Kада то чујемо можда нам звучи немогуће, а када питамо становника Љубљане како су то успјели, видјећете да је то било баш на овај начин – уз партнерство града и грађана.
 
Такође, пошто добро познајем буџет града, знам да је уз добру организацију све ово проводиво.
 
Шта је то што вас издваја од осталих кандидата?
 
У радном односу сам скоро 30 година – као војник научио сам се дисциплини и организацији, као успјешни привредник савладао сам менаџерске вјештине и финансије, а као савјетник у Влади Републике Српске и одборник видио сам како функционише државна управа. Сматрам да, уз вашу подршку, могу допринијети даљемразвоју нашег града.
 
Која је ваша порука бирачима?
 
Прије свега, позивам све наше суграђане да подрже градоначелника Игора Радојичића ,јер видимо да се за четири године његовог мандата промијенила слика града, да не причамо више о мазуту и Топлани, а имамо боље гријање, реорганизован је Центар за развој и унапређење села, рјешава се водоснабдијевање рубних подрчја града. Илустроваћу само један мали примјер – прије пет година Економија на Лаушу је била отуђена од града, али језалагањем градоначелника и уз подршку Скупштине града сада на тој земљи саобраћајница која повезује Лауш са остатком града. Ово је само један примјер у ком се види његова жеља и борба да град сачува своју имовину.
 
Позивам наше суграђане да подрже листу ДЕМОС-а, јер су на нашој листи људи који су неколико мандата били одборници, успјешни привредници, а посебно бих истакао наше младе људе којима треба дати шансу, јер они имају искрену жељу да унаприједе живот у нашем граду.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови