Интервју: Дамир Јованић, кандидат Демократског савеза – ДЕМОС за одборника у Скупштини града Бања Лука

07/11/20200

 
Дамир Јованић рођен је1980. године у Бањој Луци. Средњу музичку школу завршио је у Бањој Луци. Звање професора хармонике стекао на Музичкој академији у Источном Сарајеву. Један је од оснивача КУД „Свети Сава“ и Бањалучке филхармоније. Директор је Музичке школе „Владо Милошевић“. Ожењен је и отац троје дјеце.
 
Дамире, професор сте музике и директор Музичке школе. Од куда умјетник у политици?
 
Након шеснаест година радног стажа и анализирања стања у друштву схватио сам да је на нашим просторима неопходно да се један дио радника у култури политички ангажује како би директно могли утицати на израду законских и подзаконских аката који су везани за културу. 
 
Посматрајући из једног угла, умјетници који прихвате да се баве политиком једним дијелом запоставиће своје умјетничко дјеловање, док ће са друге стране бити у прилици да са квалитетним рјешењима и директним утицајем створе боље услове за рад свих умјетника.
 
Поред свог посла активни сте и на пољу културно-умјетничког аматеризма и удружења грађана.
 
У граду Бањалуци треутно дјелује 11 културно-умјетничких друштава који окупљају око 4000 дјеце и омладине. Велики број фестивала и манифестација у нашем граду реализоване су и покренуте управо од стране културно-умјетничких друштава који имају значајну улогу у очувању традиције али и богаћењу културних садржаја. Узимајући у обзир број чланова и број туриста који посјете град приликом организације фестивала свакако је неопходно да град пружи више подршке у раду ових друштава. 
 
Поред културно умјетничких друштава у граду дјелује и велики број удружења грађана који се баве културом и финансирају се путем конкурса. У овом сегменту неопходно је посветити више пажње у праћењу реализације пројектних активности. Не смијемо дозволити да буду финансирани пројекти који се воде само на папиру, а пројекти који су квалитетни и репрезентативни за град буду подржани са недовољно средстава. 
 
 
Шта је то за шта ћете се посебно залагати као одборник у Скупштини града Бањалука?
 
У досадашњем дијелу капање нисам могао чути, ни видјети ниједан конкретан приједлог за побољшање статуса и развоја културе у нашем граду.
 
Анализирајући стање у култури и потребе умјетника свој ангажман у Скупштини града усмјерићу ка рјешавању три проблема који ће знатно побољшати стање у култури и створити погодно мјесто за афирмацију умјетника.
 
1. На првом мјесту инсистираћу да у Комисији за културу мора бити већина чланова који по својој професији долазе из области културе. Потпуно је неприхватљиво да тренутна Комисија за културу која броји 9 чланови у свом саставу има само 2 члана из струке. Иако је кутура сама по себи сложена и састоји се из више области,неопходно је да у Комисији буду ангажовани стручне особе које ће понудути квалитетне приједлоге и рјешења у култури.
 
 
2. Читајући Стратегију развоја културе за период 2018-2028. година, која је усвојена на Скупштини, видљиво је да је предвиђено да се средства за културу са садашњих 1,45% до 2024. године повећају на око 4,6%, а да до 2028. године издвајања за културу буду око 6,5 % од укупног буџета Града. Ово је документ који је усвојен и максимално ћу се залагати да се средства за културу планирају у складу са усвојеном Стратегијом.
 
 
3. У нашем граду постоје озбиљне институције и самостални умјетници који својим радом на веома репрезентативан начин промовишу наш град широм свијета. Неопходно је формирати фонд за подршку умјетницима како не би долазили у ситуацију да због финансијских проблема нису у могућности на адекватан начин представити наш град и остварити запажене резутате.
 
 
Поред рјешавања постојећих проблема у култури своје дјеловање као одборник усмјерићу ка побољшању основног образовања и умјетничког образовања наших најмлађих суграђана. Град Бањалука као највећи град у Републици Српској мора покренути иницијативу према Министарствупросвјете и културе да се смањи број уџбеника и да се ђацима олакшају торбе. Тренутни број уџбеника и помоћних књига, за ученике од 2. до 5. разреда је застрашујући, и поред њихове тежине која је главни проблем код дјеце куповина 3-4 књиге за већину предмета је беспотребно оптерећење за буџет родитеља.
 
Када говоримо у умјетничком образовању морам споменути да су капацитети Музичке школе „Владо Милошевић“ максимално попуњени и да велики број ученика, који положе пријемни испит, остану ускраћени за музичко образовање, јер се налазе на листи испод дозвољеног броја за упис. На основу чињеница и анализа у протекле тригодине може се доћи до јасних показатеља о потреби проширивања или отварања још једне музичке школе.
 
Поред музичког образовања битно је споменути да је у нашем граду неопходно покренути Балетску школу са којом би заокружили комплетно умјетничко образовање. Тренутно у Бањој Луци постоји једна приватна балетска школа, али многа дјеца због финансијских потешкоћа нису у могућности да баве балетом. Кроз неколико година културна сцена у нашем Граду била би обогаћена и употпуњена са једном новом умјетничком области.
 
Која је ваша порука бирачима?
 
Град Бањалука заслужује да у Скупштини града сједе афирмисане особе које ће моћи и које ће знати понудити квалитетна рјешења за побољшање живота наших суграђана.
 
Рјешавањем постављених циљева сматраћу да моје бављење политиком има ефекта и да ће култура и образовање у Бањој Луци добити једну потпуно другу димензију.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови