Из ГО ДЕМОС-а поручили: Европска кућа може у Бањалуци, али не у парку Петра Кочића

15/02/2024

Европска кућа у Бањалуци и инвестиција да, али у Парку Петар Кочић не, поручили су на конференцији за новинаре из бањалучког ДЕМОС-а.

Предсједник ГО ДЕМОС Бањалука Боран Босанчић је навео да је један од приједлога ДЕМОС-а да се “Европска кућа” налази у “кући Милановића”, али и да се као потенцијална локација размотри и “оружарница” тврђаве Кастел.

– Та локација треба да се реновира и да ЕУ уложи средства и да ту буде `Европска кућа`. У амбијенталној цјелини овдје гдје је парк `Петар Кочић` треба да доминира управо Кочић и његова борба за права српског народа – поручио је  Босанчић.

Потпредсједник Градског одбора ДЕМОС-а Радмила Коцић Ћућић рекла је ДЕМОС јесте за “Европску кућу”, али не у парку који носи име тако славне личности.

Она је истакла да је Кочић симбол народне слободе, права на језик, вјеру, земљу и да је оставио нашем народу универзалне вриједности.

– Нисмо сигурни да ли у овом тренутку `Европска кућа` може да промовише те вриједности и да ли у овим моментима када имамо поново `суданију` на дјелу, када нам се поново дешава да због закона који је прогласио нелегални страни намјесник имамо суђење нашем легално изабраном предсједнику, можемо говорити о истом аршинима и поштовању различитости које се у `Евопској кући` промовишу – истакла је Ћућићева.

Ћућићева, која је и наставник српског језика, сматра да би дјеца требало да уче о вриједностима за које се борио Петар Кочић, а оне су супротне од, како каже, неких политика које се данас из Европске уније односе на Републику Српску.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови