Жртва породичног насиља није кривац

06/11/2023

Чланови Предсједништва Градског одбора ДЕМОС-a Бања Лука Данка Игњатовић, Синиша Џида, Борис Ђого и Богдан Секулић апеловали су на подизање нивоа свијести о борби против насиља у породици и насиља над женама.

Данка Игњатовић је истакла да је поред перцепције да је жртва крива, потребно промијенити околности у свим корацима заштите – од пријаве МУП-у, свједочења на суду до коначног епилога у тужилаштву. Потребно је да се полицајци, а затим судије и тужиоци, едукују у овом домену, како би могли пружити адекватну заштиту, те реаговати адекватно и правовремено.

Синиша Џида, вишеструки освајач европских и свјетских медаља у каратеу, дао је пуну подршку Нацрту закона, те истакао важност његовог примјењивања, како не бисмо свједочили кобним посљедицама насиља.

Борис Ђого је истакао важност подршке свим члановима друштва у моментима нарушавања личног интегритета психичким, физичким, сексуалним, економским и другим злостављањем, те позвао да се насиље пријављује и санкционише, јер уништава здраву породицу.

Богдан Секулић сматра да је превенција у едукацији, те да се требамо бавити узроцима, да се не бисмо бавили посљедицама.

ДЕМОС предлаже да се стави акценат на избјегавање додатне виктимизације жртве, процјену ризика и поступање у складу са тим, такође предлаже да буде одређен минималан рок за доношење хитних и заштитних мјера, те обавезну, а не опционалну пријаву насиља од стране трећих лица.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови