ДЕМОС Бањалука тражи додатних 2,2 милиона марака за подстицај пољопривреде

01/10/2023

Представници Градског одбора ДЕМОС-а Бањалука данас су, на конференцији за новинаре, говорили о подстицајима и ефикаснијим мјерама за развој пољоприврде на подручју града.

На конференцији су се обратили потпредсједник Градског одбора ДЕМОС-а Бања Лука Ненад Шибаревић и члан Градског одбора ДЕМОС-а Ратко Мијатовић.

Шибаревић је, одмах на почетку истакао проблем у вези са пољопривредницима на територији града. Наиме, за подстицај пољопривредника је у 2023. години предвиђено 1.400.000 КМ.

– Сто пољопривредника издвојило је средства за крупну механизацију и испунило услове за остваривање подстицаја, а у фази рјешавања подстицаја је само њих 29. Сходно томе можемо закључити да 71 пољопривредник неће моћи остварити своја права због недостатка средстава – рекао је Шибаревић.

Такође,  Шибаревић истиче да је за задовољење интереса свих привредника неопходно обезбјеђење средстава у износу 2.200.000 КМ.

Центар за пољопривреду и села је прошле године давао 50 одсто подстицаја за субвенцију крупне механизације, а ове године 30%, што, како каже Шибаревић, није у складу са повећаним потребама и интересима у вези са привредом.

Он је истакао примат рјешења реализације усвајања програма Центра за развој пољопривреде и села благовремено.

– Из тог проистиче, да би програм требао да буде усвојен већ у јануару, како би привредници могли у марту остварити своја права, да прољећна сјетва буде успјешна – каже Шибаревић.

Шибаревић истиче велику стучност кадра Центра за развој пољопривреде и села, али указује на то да њихов рад зависи од средстава уплаћених и усвојених у буџету града, те указује на то да је ове године до 01.10. исплаћено само 62.000 КМ од укупног предвиђеног износа.

Истакао је да ће одборници ДЕМОС у скупштини града амандманом тражити знатно повећање средстава за подстицај и то у износу од 2.200.000 КМ на већ предвиђен износ средстава.

На основу Закона о локалној самоуправи, локална заједница је дужна да издваја 6 одсто од укупног буџета, а обзиром да је буџет града Бања Луке 200.000.000КМ, за подстицај би требало да се издвоји 12.000.000 КМ годишње.

Ратко Мијатовић је на почетку свог излагања указао на важност програма и стратегија за успјешно обављање привреде и задовољење интереса и потреба свих, уз навођење свих циљева таквих програма.

Центар за развој пољопривреде и села је најзначајнија институција која учествује у развоју пољопривреде. Значајан допринос центра, огледа се у самој чињеници да прати потребе пољопривредника. Међутим, како каже Мијатовић, то није довољно за остваривање и задовољење привреде на нивоу града.

Мијатовић истиче да се Бања Лука својим пољопривредним развојем треба приближити другим општинама у Републици Српској, те за крај истиче да темељније и подобније треба да се приступи разради, а затим и реализацији стратегија које воде побољшању привреде.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови