Данијела Мирковић: Шта год радили, дјеца нам се рађала!

28/09/2023

„Организација жена ДЕМОС-а сматра да би било значајно основати завод или центар за планирање породице и популациону политику, односно фонд за бригу о породици и демографију, па чак и посебан фонд за подстицање рађања дјеце у Републици Српској“, поручила предсједница Градске организације жена ДЕМОС-а Бања Лука, Данијела Мирковић.

„Политика је тимски рад, у којем појединац сам не може ништа. Без подршке породице, супружника, пријатеља и свих они, који вам могу дати вјетар у леђа, тешко да се може било шта направити и урадити, ма колико вјешти били“, сматра Данијела Мирковић, и истиче да очекује подршку свих чланова матичне политичке партије у спровођењу идеја за бољи живот свих грађана, како Бање Луке, тако и Републике Српске.

„Демографски развој мора постати приоритетно национално и стратешко питање Републике Српске. ДЕМОС је обезбиједио да Народна скупштина Републике Српске разматра демографски развој, популациону политику и подстицање рађања и о томе донесе стратешки документ. Такође, Организација жена ДЕМОС-а ће се својим дјеловањем залагати да се законодавством и политикама у свим областима, стварају услови за провођење додатних пронаталитетних мјера“ – поручила је Мирковићева.

Прије неколико мјесеци преузели сте Градску организацију жена ДЕМОС-а Бања Лука. Да ли сте већ направили пресјек стања и план за наредни период?

МИРКОВИЋ: Направљен је пресјек стања, договорени задаци за наредни период и разрађен план активности до краја године. Одређене активности смо већ реализовали, имали смо васкршњу радионицу за наше најмлађе, учествовали у хуманитарној акцији Мозаик пријатељства, обиљежили Међународни дан писмености, а тренутно смо у припремама активности, које су усмјерене на суграђане старије животне доби. Организација жена ДЕМОС-а, на челу са мном, залагаће се првенствено за очување Републике Српске, њених надлежности и институција, за мир и стабилност, за бољи положај и живот жена и породице у Републици Српској, те као демократска и парламентарна странка, бићемо доступни свима, који желе искрено да сарађују с нама и да нам се придруже за интересе и бољу будућност наших грађана. „Шта год радили, дјеца нам се рађала!“ – треба да буде звијезда водиља свих нас. Без дјеце нема будућности нити било какве перспективе.

Да ли сте задовољни положајем и заступљеношћу жена, како унутар странке, тако и цјелокупном политичком животу града Бања Лука?

МИРКОВИЋ: О женама су пјесници писали пјесме, због жена су се водили ратови, а никада их жена није покренула. Жене су најњежнија бића, која заслужују пуно поштовање и само лијепе ријечи, јер, као што рече Меша Селимовић, жена више воли њежну ријеч, макар била и глупа, него паметну, ако је груба. Бања Лука заслужује да има политичку организацију, која ће се усмјерити на питања демографије. Жене су основна карика и покретачка снага у свим сферама живота, па тако и у политици.

ДЕМОС је показао да итекако води рачуна о заступљености жена у политици. Наша актуелна предсједница жена на нивоу Републике Српске, Радмила Коцић-Ћућић била је међу најлмађим посланицима у Народној скупштини, а поред тога обављала је послове помоћника министра просвјете и културе Републике Српске, те покренула значајна питања која су побољшала услове из области образовања. Важно је истаћи да је замјеник предсједника ДЕМОС-а на нивоу Републике Српске, Споменка Стевановић, која је и шеф Клуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини.

Такође, имали смо предсједницу Републике Српске жену, Жељку Цвијановић, која сада обавља функцију српског члана Предсједништва БиХ и која је показала снагу и јачину да се носи са свим изазовима. На обе ове функције, госпођа Цвијановић је изабрана захваљујући искреној и потпуној подршци ДЕМОС-а.

Које мјере предлажете за вођење ефикасније пронаталитете политике?

МИРКОВИЋ: Демографске промјене у Републици Српској су један од кључних изазова, већ неколико деценија. Одласком младих, Република Српска губи потенцијал за рађање и то доводи до неповољније старосне структуре становништва. Демографски развој мора постати приоритетно национално и стратешко питање Републике Српске.

Организација жена ДЕМОС сматра да би било значајно основати завод или центар за планирање породице и  популациону политику, односно фонд за бригу о породици и демографију, па чак и посебан фонд за подстицање рађања дјеце у Републици Српској. Сматрамо да је потребно да општине и градови усвоје програм популационе политике, да оснују стално радно тијело за популациону политику и систематизују радно мјесто, односно запослено лице, које ће се бавити питањима демографије, наталитета и популационе политике.

Пред нама су локални избори. Да ли су припреме већ почеле?

МИРКОВИЋ: Унутар организације жена припреме су полако почеле. Обављамо разговоре, ослушкујемо шта то наши суграђани очекују, кога би жељели да виде на нашој листи. Желимо да свака жена добије шансу, да листу сачињава квалитет, а не само квантитет, да једнако дамо шансу како млађим, тако и страијим дамама, које ће нас представљати.

Недавно је Градска организација ДЕМОС-а Бања Лука примила 60 нових чланова, међу којима је и велики број жена. Због чега се жене одлучују за ДЕМОС? Шта је то предост ДЕМОС-а у односу на друге политичке партије?

МИРКОВИЋ: ДЕМОС-у свакодневно приступају нови чланови. Ми смо странка, која у свом називу носи име демократски и заиста сматрам да смо у служби народа. С обзиром да сам просвјетни радник, мени су приоритет  дјеца и школа, као и образовање, јер знање је једино што вам нико не може одузети. Сарађивала сам са представницима свих нивоа власти а исто тако и са представницима различитих политичких опција у сврху интереса дјеце и школе, односно побољшања  услова јер сва дјеца заслужују да имају једнаке услове, било да живе у граду или у селу. Интереси народа, а посебно дјеце, треба да буду изнад свих политичких интереса и то је оно чега сви треба да се придржавамо.

Предсједник наше странке, Недељко Чубриловић, пропагира вођење мирне и стабилне политике са свима, који имају искрене и добре намјере за наш народ. Народ је то препознао већ одавно, а прије неколио дана, потврдили су то избором за најбољег министра у Влади Републике Српске. Ми смо странка која нема скандала, странка коју чине људи, остварени како у приватном, тако и у пословном животу. То је препознато и цијењено од стране народа и углавном су то разлози због којих приступају ДЕМОС-у.

 

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови