Даниел Дојчиновић: Бања Лука је постала град без паркинга!

25/10/2023

„Један од кључних проблема са којим се сада сусреће Бања Лука јесте недостатак паркинг-простора. Бања Лука је постала град без паркинга! То је озбиљан проблем, који се мора што прије рјешавати. Осим тога, пажњу треба посветити путевима у приградским и сеоским насељима. ДЕМОС је већ покренуо ту иницијативу и са њом треба ићи до краја, јер сви у 21. вијеку морају имати асфалтни пут до куће“, каже један од потпредсједника Градског одбора Демократског савеза (ДЕМОС) Бања Лука Даниел Дојчиновић.

„Градска власт се мора што прије ухватити у коштац са проблемима саобраћаја. Значајно је повећан број аутомобила на улицама због чега су огромне гужве у саобраћају, а то доводи и до већег броја саобраћајних несрећа“, казао је Дојчиновић, нагласивши да ће асфалтирање сеоских и приградских путева допринијети томе да да људи остану живјети на селу, али и бржем развоју сеоског туризма, производњи здраве хране…

Како оцјењујете рад извршне градске власти?

ДОЈЧИНОВИЋ: Постоји неколико добрих ствари која је урадила садашња градска администрација, као што су подстицаји за вртиће, аутобуске карте и бесплатни уџбеници. Међутим, као што смо већ навели, у саобраћај није довољно уложено. Веома мало се улаже у привреду и пољопривреду. Због тога скоро да нема отварања нових радни мјеста, а то нам је под хитно потребно, како би сачували људе да не одлазе. Градске власти су више пажње требали посветити и запошљавању младих на подручју Бање Луке.

Шта је суштина политичког програма ДЕМОС-а на подручју града?

ДОЈЧИНОВИЋ: Суштина политичког програма ДЕМОС-а је обичан човјек у центру пажње. Треба већу пажњу посветити потребама сваког грађанина: радника, пензионера, пољопривредника, студента, ђака… Управо по том политичком приступу и програму је препознатљив ДЕМОС. Треба подсјетити да је ДЕМОС устао против поскупљења паркинга, да смо први покренули иницијативе изградње више градских вртића, израду социјалне карте, асфалтирања путева на селима и другим битним стварима. Грађани су препознали да смо ми права адреса за њихове идеје и због тога смо увијек ту за њих. Тако ће бити и у наредном периоду.

На чему се треба заснивати развој града?

ДОЈЧИНОВИЋ: Град се неминовно мора развијати, али то је немогуће без отварања нових радних мјеста. Градска администрација мора посветити пуну пажњу малим привредницима у отварању нових фирми и проширењу постојећих. Треба направити план да се сваке године граде по два градска вртића и на тај начин да се ријеши проблем то што сваке године значајан број дјеце не може да се упише у градски вртић.

Грађани се све више жале због сталних поскупљења. Како их заштити од посљедица инфлације?

ДОЈЧИНОВИЋ: Такође, због велике инфлације која је погодила цијели свијет, треба престати са поскупљењем режија које су у надлежности града. Не смијемо заборавити да је ове године, до сада, поскупила струја, одвоз смећа, гријање, вода, а као шлаг на торту смо добили и поскупљење паркинга. Надамо се да ће Уставни суд Републике Српске прихватити иницијативу коју је поднио предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Боран Босанчић и прогласити неуставном одлуку градоначелника Бање Луке о неоправданом поскупљењу паркинга у граду.

Како видите програм даљњег јачања ДЕМОС-а и на који начин ће партија настојати да придобије још већу подршку бирача на локалним изборима наредне године?

ДОЈЧИНОВИЋ: Бирачи су препознали да је ДЕМОС састављен од искрених и поштених људи и због тога ћемо сигурно у Бањој Луци имати одличан резултат. Скоро свакодневно нови чланови приступају ДЕМОС-у, јер су препознали да је наш програм искрен и усмјерен на развој града. Листа ДЕМОС-а ће бити изузетно квалитетна и састављења од искусних, али и младих људи, који ће сву своју снагу усмјерити на развој Бање Луке.

Зашто би бирачи требало да подрже ДЕМОС? 

ДОЈЧИНОВИЋ: Ми смо странка која на прво мјесто ставља човјека и увијек смо спремни да се борима за интересе сваког грађанина. Свако ко подржи ДЕМОС зна да је подржао искрене људе који ће све урадити да град воде у правом смјеру, те људе који иза себе немају афере. ДЕМОС је странка која окупља младе али и искусне чланове. Ако се погледа чланство, можете видјети да су ту бројни млади и образованих људи, а који су већ веома успјешни у својим пословима. Такође, ту су и искусни кадрови који су годинама у политици и који својим умјећем воде странку у правом смјеру. ДЕМОС је странка која посебну пажњу посвећује заступљености жена у политици, друштву и јавном животу. Градска организација жена ДЕМОС-а је једна од најбоље организованих у Бањој Луци. Ми имамо значајан број жена које раде на некима од најважнијих позиција. Ми сматрамо да жене треба у знатно већем проценту да буду заступљене у органима власти и на руководећим пословима.

 

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови