Градска организација жена обиљежила Међународни дан старијих особа

02/10/2023

Поводом Међународном дана старијих особа, Градска организација жена ДЕМОС-а, на челу са предсједницом Данијелом Мирковић, посјетила је Старачки дом у Карановцу гдје су разговарали и провели одређено вријеме са станарима овог дома.

„Брига о становништву и његовом обнављању је најважнији задатак сваке државе“, сматра предсједница Градске организације жена.

Она је указала на чињеницу да старење и исељавање становништва веома негативно утичу на демографску слику Републике Српске.

„Градска организација жена Демос Бања Лука сматра да је један од важнијих приоритета ширење мреже социјалних услуга за старије особе, као и доношење мјера против њиховог запостављања, сиромаштва и занемаривања“, истакла је Данијела Мирковић.

Она је додала да је неопходно континуирано указивати на допринос и значај старијих људи у друштву, те да је функционално способна и здрава особа старије доби веома корисна за заједницу јер може да подучава, преноси знања и вјештине млађим људима.

Обиљежавање Међународног дана старијих особа изгласано је на скупштини Уједињених нација 14.12.1990. године доношењем Резолуције 45/106, а као датум обиљежавања одређен је 1. октобар.

Циљ Међународног дана старијих особа је подизање свијести шире јавности о питањима везаним уз старије особе, њиховом доприносу у друштву и о самом процесу старења.

 

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови