Босанчић: Одлука о поскупљењу паркинга није у складу са законом, покренућу оцјену законитости овог Правилника

15/08/20230

Одлуку о поскупљењу паркинга у Бањалуци може донијети само Градска скупштина, па због тога опет позивам градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да повуче одлуку о поскупљењу, поручио је предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Бањалука, Боран Босанчић.
Истакао је да је и прије пар дана апеловао на градоначелника Бањалуке да одустане од спорне одлуке, јер је она изазвала револт Бањалучана, пошто ово поскупљење представља додатно оптерећење за њихове буџете.
– Позивам Станивуковића да не крши прописе и самовољно доноси овако битне одлуке. Уколико прочита Закон о комуналним дјелатностима Републике Српске, видјеће да је управљање паркинзима дефинисано као комунална дјелатност од посебног јавног интереса. Затим, може пронаћи да је за одређивање цијене комуналних услуга овлаштена искључиво Скупштина града, а то је наведно у члану 38 став 11 Статута Града. То значи од одборници, које су бирали грађани, једини могу донијети одлуку о промјени цијена паркинга, а не да се то уређује неким Правилницима. На тај начин добијамо транспарентност и омогућава се сваком грађанину да има глас у процесу одлучивања око ствари које директно утичу на њихове свакодневне животе – поручио је Босанчић.
Додао је да ће покренути оцјену законитости овог Правилника пред Уставним судом.
Каже да је наредна сједница Скупштине града заказана за 24. август и да на њој треба расправљати о поскупљењу паркинга.
– Ово драстично поскупљење паркинга правдати тиме да ће се тако растеретити гужве у граду је вријеђање свих грађана. Циљ ове одлуке је само да се напуни каса града, а никако да се растерете гужве – истакао је Босанчић.
Према његовим ријечима, изјава градоначелника Станивуковића да грађани требају више да користе градски превоз има смисла, али у оним градовима у којима је на добар начин регулисан овај вид превоза.
– То може да изјави само неко ко се никада не вози градским превозом. Већина аутобуса у Бањалуци су стари, често се љети не пали клима, а зими гријање. Због малог броја линија, ти аутобуси буду пренатрпани у вријеме када људи иду или се враћају са посла – рекао је Босанчић.
Он је додао да још једном скреће пажњу градоначелнику и Градској управи да се пажљиво замисле над предложеним поскупљењем и размотре његове потенцијалне посљедице по грађане нашег града.
– Истовремено, желимо да нагласимо да већина Бањалучана изражава снажан став против овог поскупљења, што се јасно огледа у бројним позивима које свакодневно добијамо, а у којим нам траже да све подузмемо како до тога не би дошло. Ми ћемо и у наредном периоду наставити да се залажемо за интересе и права свих грађана – поручио је предсједник ГО ДЕМОС-а Бањалука Боран Босанчић.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови