Босанчић: На територији Републике Српске не смије и неће бити државне имовине БиХ

10/10/2023

Демократки савез – ДЕМОС сматра да је срамно што поједине невладине организације из Федерације Босне и Херцеговине подржавају доношење Закона о државној имовини БиХ, иако не разумију правне процесе у Босни и Херцеговини вођени искључиво анимозитетом према припадницима српског народа и Републици Српској, истакао је предсједник ГО ДЕМОС Бањалука Боран Босанчић.

Познато је да је прије неколико дана у процедуру упућен Приједлог Закона о државној имовини БиХ, који би требало да се нађе пред члановима Предсједништва Босне и Херцеговине на некој од наредних сједница.

– У одредбама приједлога закона је наведено да је Босна и Херцеговина носилац права власништва над цјелокупном државном имовином, а ентитети и други нивои власти могу управљати оном државном имовином која је потребна за вршење њихових појединачних надлежности. Предлагање оваквих закона не доноси добро ни Републици Српској, а ни ФБиХ – сматра Босанчић.

Каже да је Република Српска је носилац права на некретнинама.

– Република Српска из свог буџета гради институције, мостове, аутопутеве и на њеној територији не смије и неће бити државне имовине Босне и Херцеговине. Сваки пут кад политичарима из Сарајева почне да пада рејтинг, сјете се Европске уније, суверенитета, државности и настоје да дестабилизују политичке токове. Они добро знају да је Босна и Херцеговина сложена државна заједница, а да Република Српска као њен ентитет има право на своју имовину и то јој гарантује Дејтонски мировни споразум – поручује Босанчић.

Он је апеловао на све политичаре из Републике Српске да пруже подршку српском члану Предсједништва Босне и Херцеговине  гђи Жељки Цвијановић у њеној даљој борби за интересе Републике Српске у Сарајеву.

 

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови