Босанчић: Град не смије поклекнути пред моћницима, „Аутопревоз“ није у праву

19/10/2023

Демократски савез – Демос је тренутно против било каквих преговора  о купопродаји некретнина са препостављеним власником некретнина у центру Бања Луке са привредним друштвом „Аутопревоз“ а.д. Бања Лука.

Предсједник ГО ДЕМОС Бањалука Боран Босанчић каже овај став заснивају на чињеници постојања више предмета које се воде пред  РУГИПП ПЈ Бања Лука, као и Окружним привредним судом у Бањој Луци и чији исход не можемо предвидјети.

-Сваком човјеку је јасно да музеј, улица и споменнк не могу бити предмет приватизације, на шта јасно указује члан 8. Закона о приватизацији државног капитала у предузећима. Приједлог Аутопревоза да Граду поклони локацију на којој се налази Музеј савремене умјетности или локација споменика Дванаест беба је вјешта игра јер су они свјесни да то није но могло бити предмет приватизације – појаснио је Босанчић.

Сматра да евентуални улазак у посјед старе аутобуске станице не значи да постоји штета по Град Бања Луку изузев немогућности наплате паркинга на тој локацији.

-Много би  била већа штета поклонити 12 милиона КМ или мање некоме коме сте прије пет мјесеци говорили да је невласник, уколико имате шансе да успијете у судским споровима и вратите имовину Граду Бања Луци и Републици Српској. Сматрамо да је немогуће улазити у било какве преговоре без јасног стања свих тренутних предмета које води заступник по закону Града Бања Лука, јасног увида у број предмета, оно што се жели њима постићи, као и фазу у којој се налазе. Нико ни на који начин не смије прескакати институције Републике Српске- истакао је Босанчић.

Демос има јасан приједлог да се што хитније у процедуру упути приједлог за измјену регулационог плана, те да на локацији старе аутобуске станице дефинише изградња неког од садржаја друштвене намјене, као и да се што хитније закаже ванредна Сједница Скупштине Града Бања Лука на којој ће се расправљати о овој теми.

– У изради је регулациони план локације и фирма „Роутинг“ треба да на поменутој локацији сагледа наш приједлог који ће доћи као примједба на јавној расправи. Не прихватљиво је да на Старој аутобуској станици буду зграде, како је по старом регулационом плану – поурчио је Босанчић.

Додао је да ова тема свакако заслужује посебну сједницу Скупштине Града Бања Лука на којој би заступник по закону изложио стање предмета.

– Тражимо од  Градоначелника да исту сазове у што краћем року. Надамо се да ће градоначелник Станивуковић наћи најбоље рјешење штитећи интересе града и грађана јер је локлација Старе аутобуске станице најбитнија локација у граду – рекао је Босанчић.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови