Боран Босанчић: Преиспитати одлуку о градњи мини хидроелектране у Котор Варошу

20/02/2024

Генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић истакао је да се у што скоријем року требају преиспитати еколошке дозволе које су добијење за градњу мини хидроелектране на ријеци Дубокој у Грабовици код Котора Вароша.

Босанчић је рекао да подржава страначке колеге из Котор Вароша, а које су стале уз своје суграђане и који траже да се обустави са градњом мини хидроелектране.

-Сматрам да би овај пројекат могао имати дугорочно штетне последице по природну средину и локалну екологију. Хидроелектрана би могла угрозити ријеку и њен екосистем, а оне су од виталног значаја за заједницу и будуће генерације. Залажем се за очување наших водних ресурса, те позивамо надлежне органе да још једном преиспитају одлуку о дозволи за градњу мини хидроелектране – поручио је Босанчић.

Љубитељи природе и бројни мјештани Котор Вароша залажу се да обуставе градње хидроелектране, а ДЕМОС је као много пута до сада стао уз своје суграђане.

Општински одбор ДЕМОС-а Котор Варош саопштио је да је та странка предузела све потребне радње како би се у законом предвиђеној процедури кренуло у процес оспоравања еколошке дозоле за градњу мини хидроелектране на ријеци Дубокој.

-Од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске затражили смо да нам званично саопшти да ли еколошка дозвола за МХЕ Дубока из 2017. године, која је издата од стране министарства, одговара садржајем еколошкој дозволи која је раније била доступна на званичном веб-сајту министарства – изјавио је Ђуро Крчић, члан Предсједништва которварошког ДЕМОС-а и одборник те странке у СО Котор Варош.

-Тражимо и да нам се саопшти да ли је тачно да је дужина цјевовода за МХЕ Дубока са 1.780 метара повећана на 2.980 метара и да ли је тачно да снага, усљед продужења цјевовода, више није 249 киловата већ се усљед повећања дужине и висинске разлике снага знатно повећава – рекао је Крчић.

Он је подсјетио да је локација на којој се планира градити МХЕ током цијеле године посјећена од стране бројних туриста, планинара, љубитеља природе и ученика основних и средњих школа, који организовано посјећују ову прелијепу дестинацију која је по својим природним љепотама, флори и фауни дуж корита ријеке Дубоке позната не само у оквирима Републике Српске и БиХ, него и у региону.

 

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови