БОРАН БОСАНЧИЋ: Предсједник Скупштине града након избора биће из ДЕМОС-а

13/12/2023

Шта нам је прихватљиво? Ребаланс и кредит или ребаланс без кредита?

– Па гледајте, прихватљиво нам је обоје и није нам прихватљиво ништа.

Овако је предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Боран Босанчић прокоментарисао актуелно питање свих питања у политичком животу града на Врбасу.

– Овако, могу само да кажем да ни ја ни моје колеге нисмо добили ни Приједлог одлуке о кредитном задужењу, ни Приједлог одлуке о ребалансу буџета. Стога, тек када видимо те документе, моћи ћемо се о њима изјаснити. Исто тако, мораћемо разговарати унутар скупштинске већине да видимо шта је то прихватљиво.

За сада сам успио да сазнам детаље који се тичу кредита, и видио сам да је каматна стопа повољна, 4%, да је кредитно задужење шест милиона, да су та средства намијењена за суфинасирање трошкова превоза пензионера, затим Центру за социјални рад и Дому здравља за плате радницима.

Стога сам става да прије доношења тешких политичких одлука треба све добро сагледати, да по мени образложење треба додатно дорадити, за шта ће се конкретно користити та кредитна средства, јасно по ставкама, и да ли је баш неопходно шест милиона – рекао је гостујући у “Бањалучкој хроници” Боран Босанчић, предсједник Градског одбора ДЕМОС-а.

Реагујући на “црвени картон” којег помињу у СНСД-у, Босанчић напомиње да су то тешке ријечи, наглашавајући да нема потребе за тим, из простог разлога, што се још о свему овоме није ни разговарало.

– Састанак коалиције је сутра у десет, стога сам става да нема мјеста никаквим црвеним картонима, јер се морамо концентрисати на предстојеће локалне изборе, да урадимо заједнички најбољи могући посао, у интересу грађана, стога и СНСД, као велика политичка партија и коалициони партнер, мора да разумије потребе мањих политичких субјеката, да имају своје мишљење, своја рјешења по одређеним питањима – додаје Босанчић.

Што се тиче приједлога буџета за наредну годину, свакако је боље подржати га него ићи на привремено финансирање, каже Босанчић.

– Ја не видим да је неко добро рјешење у привременом финансирању, из простог разлога, што на тај начин, поједине ствари из функционисања града могу бити онемогућене, стога је свакао боље усвојити приједлог буџета.

Нас ће опредијелити наши приједлози. Ми смо предложили да се средства за пољопривреду повећају са 1.300.000 на 1.600000, предложили смо да се средства за санацију макадамских саобраћајница повећају са 900.000 на милион марака, да се средства за санацију градских саобраћајница повећају са 600.000 на 800.000, да се повећају средства за санацију фасада са 300.000 на 500.000 КМ, сматрајући да је то свакако неопходно, изразивши увјерење да град свакако треба да иде пуно храбрије у том правцу, тражили смо и повећање износа за санацију мјесних заједница и домова културе.

Тако рецимо у Мјесној заједници Рекавице, дом се налази у рушевном стању, те је један од наших кључних приједлога да се тај и такви домови санирају. Осим тога предложили смо да се повећају средства за здравствену заштиту спортиста са 59.000 на 74.000 КМ, затим да се повећају средства за санацију радионица практичне наставе у бањалучким школама, попут радионице Техничке школе. И такви пројекти ће нас опредијелити.

Ми смо тако учествовали у креирању буџета града, доставили своје приједлоге, и уколико се они прихвате, а све су ово потребе грађана, ми ћемо дати подршку таквом Приједлогу буџета за 2024. годину – рекао је Босанчић.

Коментаришући градску политичку сцену, Босанчић је нагласио да она јесте можда била занимљива али не бађи ефикасна, те да је то све с једне стране било и за очекивати, јер су градоначелник и скуптинска већина долазили из два различита политичка блока.

– Међутим, оно што ДЕМОС сматра је да се о појединим стварима које представљају општи интерес грађана, мора бити договора. Мислим да је у претходном периоду, морало бити више договора, о значајним темама за живот грађана Бање Луке.

– Иако градоначелник долази из политичког блока којег ми нисмо подржали на протеклим локалним изборима, морам рећи да има појединих рјешења и идеја које треба подржати. Нисам стручњак, али кружни токови су се и у периоду када је градоначелник био Игор Радојичић, показали као добро рјешење.

Даље, када су у питању бесплатне грађвинске дозволе, морам рећи да је то један храбар искорак, видљиво је то поготово у приградским мјесним заједницама, гд‌је су се наши суграђани баш мучили како би легализовали своје куће, уложивши кредите и сву своју уштеђевину и опет нису успјели.

То су добре идеје које ми подржавамо. Оно што сматрамо да градоначелник може више и да није довољно урађено, јесте комунална инфраструктура на сеоском подручју. Ми у ДЕМОС-у смо предложили да се на том пољу иде мало храбрије, те да се сваке године на сеоском подручју уложи пет милиона за асфалтирање 50 километара сеоских путева. За четири године, двдесет милиона, то би било 200 километара модернизованих сеоских путева. Зашто је то неопходно? Зато што наша села, заиста имају перепективу, у области производње здраве хране, што је у складу и са свјетским трендовима, затим ту су и туристички потенцијали, али нико неће доћи у наша села ако имамо путеве из 19. вијека – истиче Босанчић.

– Изашли смо и са једном веома интересантном идејом , а све у складу са рјешавањем проблема паркирања, у граду, да се у Борику, на мјесту гдје се тренутно налази мала пијаца изгради јавна гаража, на четири етаже, гдје би и кров био искористив, јер је потреба заиста велика. Врло брзо ћемо обићи четири занимљиве локације на излазима из града, гд‌је би се могле градити јавне гараже.

Не улазимо у то, ко ће их градити, град или по принципу јавно-приватног партнерства, њихова градња је неопходна, јер нам недостаје паркинг мјеста. Такође, на старој аутобуској станици, иако су по постојећем регулационом плану, предвиђене зграде, сматрамо да треба тамо да остану паркинг мјеста – рекао је Босанчић.

Оцјењујући рад градоначелника, предсједника скупштине и скупштинске већине у протеклом периоду, од један до десет, Босанчић им је додијелио шестицу.

Он је нагласио да очекује да ДЕМОС у изборној години буде једна озбиљна политичка партија, те да буде незаобилазан фактор за формирање будуће градске власти.

– Наш циљ на наредним локалним изборима су четири одборника у Скупштини града, али бићемо задовољни и са три, и вјерујем да ће будући предсједник Скупштине града бити из ДЕМОС-а! – рекао је на крају гостовања у “Бањалучкој хроници” Боран Босанчић, предсједник Градског одбора ДЕМОС-а.

 

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови