БОРАН БОСАНЧИЋ: Очекујем да ДЕМОС буде трећа странка по снази у Бањалуци

27/07/20230

Боран Босанчић је у априлу ове године изабран за предсједника Градског одбора ДЕМОС у Бањалуци.
У задњих неколико мјесеци изабрано је ново руководство Градског одбора, као и друга радна тијела.
Од првог дана смо се ухватили у коштац са проблемима. Захваљујући одлучности и посвећености наших чланова, знатно смо ојачали страначку инфраструктуру и то је већ сада видљиво. У складу са нашим плановима, већ смо кренули интензивно са припремама за предстојеће локалне изборе. Вјерујем да смо спремни и да ћемо остварити још боље резултате него на претходним изборима. Наш циљ је да будемо трећа странка по снази у Бањалуци. Челни људи организације већ раде у пуном капацитету, а приступају нам и други чланови од којих ће неки бити и кандидати на наредним локалним изборима. Имамо кадрове који могу да воде комплетну Градску управу, од предсједника Скупштине Града, па до директора јавних установа и предузећа каже Босанчић.
Задње три године доста је било оптужби између градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића и скупштинске већине. ДЕМОС је дио скупштинске већине. Како Ви видите оно шта је урађено у Бањалуци у овом периоду?
Без обзира на политичке разлике, важно је погледати резултате који су постигнути у овом трогодишњем периоду. У оквиру скупштинске већине, ДЕМОС је имао прилику активно учествовати у доношењу одлука које се утицале на развој Бањалуке. Наравно, много је ту још проблема који се морају што прије ријешити. Ту наравно мислим на рјешење проблема ’’Акване’’, затим ту је проблем и са редукцијом воде, која је уведена у појединим бањалучким насељима. То су само неки од проблема, а важно је да се што прије крене у њихово рјешавање. Такође, многи Бањалучани се жале на гужве у саобраћају и недостатак паркинга, па због тога што прије треба бити урађена студија која ће нам показати како да те проблеме ријешимо. Бањалука мора бити чистија, уређенија, зеленија, са уређеним обалама Врбаса. Једна од идеја ове структуре градске власти била је транспарентнија градска управа, за што су и добили подршку бирача, а врло брзо се одустало од таквог начина рада.
Имали смо у БиХ велику политичку кризу изазвану због проблема око Уставног суда БиХ, неких одлука тог суда, али и блокадом попуњавања Савјета министара. Међутим, на састанку који је одржан у понедјељак договорено је рјешење већине питања. Како Ви видите, као генерални секретар ДЕМОС, резултате овог састанка?
Ми смо дио владајуће коалиције и подржавамо рјешење овог проблема. Битно је да ће већ 22. августа бити изабран нови министар финансија, а који долази из Републике Српске. Такође, усаглашен је и сет европских закона, који ћа се разматрати на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Битно је да се сви проблеми рјешавају дијалогом, а не позивањем на сукобе, а које све чешће можемо чути од појединих политичара из ФБиХ. Дајемо пуну подршку предсједнику Додику у заштити интереса Републике Српске, јер сматрамо да води озбиљну и одговорну националну политику.
Цијели регион, па и Републике Српску, ових дана погодило је јако невријеме, које је нанијело велике штете. Како помоћи пољопривредницима који су преживјели велике губитке, али и грађанима чија је имовина уништена?
Осим невремена, поједини привредници и газдинства су погођени и појавом свињске куге и нашли су се у озбиљним финансијским проблемима. Вјерујем да ће Влада Републике Српске изаћи у сусрет свима који су погођени невременом и помоћи им у санирању штете. Треба наћи што боље рјешење како би пољопривредни произвођачи могли што прије поправити пластенике, али корисно би било и донијете одређене смјернице којима би се тржни центри у Републици Српској обавезали да од пољопривредника купују производе и тако им помогну у опоравку и да што прије стану на ноге.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови