Боран Босанчић: Не могу сви родитељи добијати исти подстицај за вртиће, хитно потребна социјална карта

28/08/20230

Давање подстицаја родитељима чија дјеца иду у приватне вртиће, свакако јесте корисна мјера, али она ипак није ријешила проблеме са којима се сусрећу млади родитељи у Бањалуци, сматра предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Боран Босанчић.
Он каже да подржава одлуку градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да родитељи чија дјеца иду у приватне вртиће добијају мјесечно по 60 КМ, али предлаже неке од корака са којима би ова мјера била још ефикаснији.
Један од њих је свакако отварање већег броја градских вртића.
– Залажем се за стварање повољног окружења које би довело до могућности отварања нових градских вртића. Приватни вртићи су данас у Бањалуци веома квалитетни и добро раде, међутим доста су скупљи и због тога родитељи желе да дјецу упишу у државне вртиће. Довољно је да се погледа број дјеце која се налазе на листи за чекање на мјесто у вртићу, да знамо шта је тим родитељима приоритет. На задњем конкурсу остало је не уписаних 1.200 малишана који су имали потребу за градским вртићима – појаснио је Босанчић.
Додаје да се мора обратити пажња на економске изазове са којим се родитељи суочавају приликом бирања вртића, због тога Босанчић предлаже да се изради социјална карта, на основу које ће се одређивати колику помоћ могу добити родитељи.
– Није уреду да исти подстицај добијају родитељи који укупно зараде испод 2.000 марака мјесечно и они чија су примања изнад 5.000 КМ. Социјална карта би се заснивала на прецизној анализи финансијске ситуације сваке породице и омогућиће градским органима да пруже одговарајуће подстицаје родитељима чија деца похађају приватни вртић – каже Босанчић.
Као трећу тачку наводи да се мора наћи начин да се забрани приватним вртићима да „дивљају“ са цијенама.
– Морамо осигурати да родитељи који добијају подстицаје од града не буду суочени са поскупљењем приватних вртића, мора се успоставити систем контроле цијена. Тај би систем ограничио приватне вртиће да не подижу цијене за родитеље који користе градску помоћ. Овакав приступ ће обезбиједити да подстицаји од града заиста користе сврси и да не буду изједначени са евентуалним растом цијена у приватним вртићима, као што смо до сада имали случајеве – поручио је Босанчић.
Уколико ријешимо ове три тачке, то ће осигурати да сви родитељи имају бољи приступ квалитетним вртићима, без обзира на своје економске могућности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови