Боран Босанчић: Зауставити поскупљење приватних вртића, дјеца нам морају бити приоритет

03/01/2024

Позивамо Градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да хитно реагује и да забрани нова поскупљења приватних вртића у Бањалуци!

Поручио је ово предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Боран Босанчић и истакао да се мора што хитније реаговати и спријечити власнике приватних вртића да сваких пар мјесеци дижу цијене.

Приватни вртићи у Бањалуци су најавили да ће након празника подићи цијене због повећања минималне плате у Републици Српској.

– Град Бањалука суфинансира родитеље чија дјеца иду у приватне вртиће, међутим то више није довољно, јер су вртићи значајно поскупљели. Бројни родитељи су нас контактирали и забринути су да више неће моћи плаћати дјеци вртиће што је велики проблем – истиче Босанчић.

Он је подсјетио да су и раније позивали Градску управу да се направи социјална карта родитеља чија дјеца иду у приватне вртиће и да се на основу ње дају подстицаји.

– Имамо родитеље који зарађују минамалне плате и сад им је проблем одвојити  више од 300 марака како би платили вртић, долазимо у ситуације да ће морати давати отказе како би чували дјецу. С друге стране, имамо родитеље који зарађују мјесечне плате од неколико хиљада марака и они добијају исти подстицај, као и ови са минималцем. То се мора што прије промијенити – каже Босанчић.

Према његовим ријечима, што прије се мора кренути и у изградњу нових градских вртића у Бањалуци, јер нам дјеца морају бити приоритет.

– Градска управа још раније је морала кренути са изградњом нових и проширењем садашњих градских вртића. Недопустиво је да више од 1.000 дјеце не може да добије мјесто у градским вртићима, због чега родитељи морају да их уписују у приватне – појашњава Босанчић.

Он је још једном позвао градоначелника Бањалуке да организује састанак са свим странкама које имају одборнике у Градској скупштини, како би пронашли рјешење за овај проблем, такође истакао је и да ДЕМОС има неколико приједлога како би се овај проблем што хитније ријешио.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови