БОРАН БОСАНЧИЋ: Доста је било свађа, вријеме је за идеје и пројекте

21/09/2024

На нашој листи се налази 35 кандидата разних профила, који су доказани у својим пољима ђеловања, и вјерујем да можемо из истог разлога добити подршку грађана. Ми спадамо у групу људи која тражи компромисе и која може разговарати са свим политичким актерима на политичкој сцени Бањалуке, рекао је у интервјуу за „Независне” Боран Босанчић, носилац листе Демоса за Скупштину града.

НН: Носилац сте листе Демоса у Бањалуци на предстојећим изборима. За шта ћете се залагати како би се побољшао живот грађана Бањалуке?

БОСАНЧИЋ: Има већ годину дана како је Демос изашао са својим реалним политикама, које су на неки начин платформа и основа за локалне изборе. Оно за шта ћемо се ми залагати је више средстава за модернизацију путне инфраструктуре.

Ми смо предложили план да се сваке године асфалтира 50 км макадамских путева, те да се издвоји пет милиона КМ годишње, тј. укупно 200 км асфалта за четири године, што би износило 20 милиона КМ.

На тај начин бисмо дошли до рјешења и завршетка путне инфраструктуре када су у питању приградска мјеста и села, а имајући у виду да у претходне четири године није довољно улагано у путну инфраструктуру и да то питање, односно пут и вода, не треба да буде политичко, већ основно животно питање.

Такође,  предлажемо да се напокон заврши водоснабдијевање свих подручја те ћемо тражити већа средства у Скупштини града, уколико добијемо политички капацитет. Ми смо први указали да су цијене субвенција за приватне вртиће недовољне, а тада су биле 100 КМ.

Много ђеце се не уписује у градске вртиће, док приватни често подижу цијене услуге, тако да су грађани оштећени.

Први смо рекли да то није довољно и тражимо повећање субвенције од стране града за приватне вртиће. Та мјера је краткорочно донесена, али то није довољно. Подржавамо што је дошло до повећања субвенција, међутим треба се ући у системска рјешења, а то је градња нових градских вртића.

Приједлог је да се у ОШ „Милан Ракић“ у Новоселији гради нови вртић, односно да се у постојећем школском објекту адаптира простор, што је прихваћено, и вјерујем да ћемо ускоро имати простор за један број малишана који ће ту да бораве.

Међутим, у наредне четири године се мора интензивније и храбрије радити на том пољу, те улагати већа средства, тако што бисмо доста градских простора адаптирали и ту градили нове вртиће.

Кад су у питању наши приједлози, ту је и култура доступна свима. Многи домови или љетне позорнице, као што смо предложили локацију кина „Козаре“, могу бити љетна културна сцена.

Град је уредио тај парк, тако да вјерујем да ће то бити искорак. Вријеме је да Бањалука добије концертну дворану, као и објекте спортског садржаја, које тренутно нема, тако да су то све теме које ћемо предлагати.

Ту је и енергетска ефикасност, а сматрамо да, кад су и питању фасаде и кровови старијих зграда, и ту треба да се иде храбрије. Већ постоје одређени пројекти европских средстава, а вјерујем да би одређена јединица при Градској управи могла брже и ефикасније да ради, у договору са ЗЕВ.

Када је у питању борачка популација, треба размишљати како да се њима изађе у сусрет преко града, у виду субвенција, нпр. преко „Топлане“, „Водовода“ или електричне енергије, а у зависности од законских могућности.

Сматрамо да гријање може да буде боље, али и јефтиније, јер је нижа и цијена неких енергената. То су неке основне политике Демоса, које вјерујем да ће наићи на подршку, али и неке које су до сада прокламоване. Осим тога, предлажемо да се у Бањалуци  изграде четири нове јавне гараже. Једна би била на подручју Борика, а приједлог је да једна буде код бивше зграде „Водовода“, као и у Лазареву, а такође и једна за Обилићево и Старчевицу. О локацијама може да се разговара. Мора да се ради и на квалитету градског превоза, који тренутно није задовољавајућег квалитета, аутобуси су стари, те касне.

Зато имамо градске гужве. Добре су мјере које је у претходном периоду реализовао град Бањалука, а које се односе на бесплатне карте, али би требало ићи корак даље. Сматрам да би требало обезбиједити бесплатне мјесечне карте за ђаке основних и средњих школа. Мислим да град Бањалука има средства и да можемо то исфинансирати. Такође, урадићемо све да се изгради колектор на ријеци Врбас.

НН: Споменули сте неколико пројеката, но шта је приоритет?

БОСАНЧИЋ: Наш политички капацитет, а с обзиром на број мандата које очекујемо у Скупштини града, не може бити довољан да изгурамо тај велики, централни пројекат, који је везан за интерес Бањалуке, али можда би два најзначајнија пројекта била саобраћајна инфраструктура и гараже. За то ћемо се и борити.

НН: Због чега грађани Бањалуке треба да вам вјерују и гласају за Демос?

БОСАНЧИЋ: Ми имамо реалне политике, понашамо се као озбиљни и одговорни људи. На нашој листи се налази 35 кандидата разних профила, који су доказани у својим пољима д‌јеловања, и вјерујем да можемо из истог разлога добити подршку грађана. Ми спадамо у групу људи која тражи компромисе и која може разговарати са свим политичким актерима на политичкој сцени Бањалуке.

Сматрамо да је у претходне четири године било много свађа, док су грађани испаштали. Гледали смо црно-бијели филм, сукоб двије политичке групације, али је вријеме да не гледамо тај филм, већ да  се такмичимо у неким идејама и приједлозима, и да то интересује нашу јавност.

Однос одборника постојећег сазива Скупштине града је био крајње неозбиљан, без обзира на то из којих политичких партија долазили.

Нису присуствовали сједницама, било је отказивања, а то не приличи граду као што је Бањалука, тако да вјерујем да ћемо из тог разлога  добити подршку.

Такође, желимо да, када су у питању регулациони планови и замјена земљишта, и све ствари које могу бити подложне борбама крупног капитала и интереса, буду доступнији јавности.

Желимо да се регулациони план прави у складу са потребама грађана, а не са потребама и жељама инвеститора, што је случај већ дуго година, а посебно претходне четири.

Наравно да не желимо зауставити развој Бањалуке, али уколико се ради стамбена зграда, битно је да се води рачуна о њеној спратности и инфраструктури која је неопходна за функционисање тог животног простора.

У Бањалуци имамо насеља  гд‌је су десетине зграде, а гд‌је немате ниједно дрво. Мора да буде више зеленила и зелених оаза, иако то није лако.

Градови се развијају, капитал има своје интересе, а те инвестиције пуне буџет, но морамо водити рачуна о основним потребама грађана, и на крају крајева, да се у сваком насељу планирају адекватно д‌јечје игралиште, зелена површина, гд‌је ће ђеца имати услове да живе, бораве, а не да вријеме проводе на паркингу или зони која може да буде небезбједна.

НН: Која су Ваша очекивања, тј. колико планирате да имате одборника у Скупштини града Бањалука?

БОСАНЧИЋ: Превасходно, ми смо политичка странка која очекује три одборника у Скупштини града.

Битно је нагласити да наш посао, гд‌је смо свакодневно на терену, неће стати у септембру.

Демос га наставља одмах 20. октобра, кад се избори, на неки начин, заврше. Зато позивам грађане да нас подрже, јер смо ми политичка опција која има заиста озбиљне људе.

Мислим да нисмо имали неке озбиљније проблеме за које би нас бирачи казнили. Позивам грађане Бањалуке да нас подрже, јер вјерујем да ћемо то сигурно оправдати у наредне четири године.

 

 

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови