„Апсурдно је да се Милошу Лукићу суди само зато што је радио свој посао“ поручио је предсједник ГО ДЕМОС Боран Босанчић

13/02/2024

Процес који се води против вд директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића је апсурдан и монтиран само како би се нанијела штета Републици Српској, поручио је ово предсједник ГО ДЕМОС Бањалука и генерални секретар Народне скупштине РС Боран Босанчић.

Према његовим ријечима, суђење Лукићу подсјећа на процесе са почетка двадесетог вијека.

– Закон о објављивању Закона и других прописа у члану три каже да Службени гласник објављује закона и друге акте које усвоји односно донесе Народна скупштина, Предсједник Републике, Влада, Вијеће народа и други, док у члану десет се наводи да је директор Службеног гласника и главни и одговорни уредник. Према томе он је само техничко лице које је дужно да објави акт који усвоји Народна скупштина или други, а никако лице које може да каже шта се објављује, а шта не објављује – појаснио је Босанчић.

Даље додаје да се у члану 80 Устава Републике Српске каже да  предсједник Републике указом проглашава закон у Року од седам дана који усвоји Народна скупстина.

–        Према томе ни предсједник Републике, ни директор Службеног гласника нису у могућности да ураде било шта другачије од оног што је предвидио Устав Републике и закон о објављивању Закона и других прописа. Да то нису урадили починили би кривично дјело прописано Кривичним закоником Републике Српске напада на уставни поредак за шта је прописана казна и до 12 година затвора. Према томе ни један појединац без обзира ко то био и коју позицију обављао не може да својом одлуком крши Устав Републике Српске – истакао је Босанчић

Он истиче да је Лукић само радио свој посао и да на тај начин није могао починити никакво кривично дјело, те да ако постоји правде то ће бити доказано и током овог бесмисленог судског поступка који се води против њега.

–        Пружамо апсолутну подршку Лукићу и предсједнику Републике Српске Милораду Додику у поступку који се води против њих у Суду БиХ. Ово је политички процес који против руководства Српске води Кристијан Шмит, а који није изабран за високог представника у БиХ – рекао је Босанчић.

https://demosbl.com/wp-content/uploads/2023/09/DEMOS-Banja-Luka-logo.png
ГРАДСКИ ОДБОР БАЊА ЛУКА
Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.
ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.
Контакт
Корисни линкови